AUTOR
Petr Votoček
20
.
6
2016
|

IoT Challenge: souboj 9 titánů

posledním článku jsme vám představili koncept naší soutěže IoT Challenge. Týmy o 5 členech se vstupním kapitálem 5000 Kč mají 5 týdnů na to, aby vymysleli, sestavili a zprovoznili IoT zařízení, které dokáže nadchnout kolegy a zlepšit jejich život v kancelářích. Jak se jim to daří?

Některé týmy se utvořily na místě první prezentace oganizátorů, jiné se formovaly týden. Výsledek? Přihlásilo se (a doposud to nevzdalo) celkem 9 týmů.

Týmy

IoT Tržiště

Jak týmy chodily s nápady, začala být potřeba objednávat nejrůznější senzory, vývojové desky a další elektronické součástky. Ty nejsou vždy jednoduše dostupné a v takovém časově omezeném klání jde hodně i o čas. Abychom týmy podpořili a nákupy zkoordinovali, vzniklo jednoduché online “Itržiště”, kde jsme agregovali veškerá technologická přání týmů.

Sdílený nákupní seznam se neustále plnil a my sháněli a objednávali zboží především tak, aby tu bylo co nejrychleji. Celkem jsme uskutečnili nákupy zhruba za 35 tisíc Kč na českých, ale nakonec i čínských e-shopech. Pár nedostatkových součástek obstaral Martin Holečko, zakladatel Etnetery a jeden z organizátorů soutěže, ve vyhlášeném newyorském obchodě s DIY elektronikou Tinkersphere.

Demo Den

Celá soutěž vyvrcholí kláním týmů na závěrečném Demo Dni. Ten už je za dveřmi a napětí vrcholí. Týmy pilují své prototypy, sbírají a vyhodnocují data a připravují svoje demo - živou předváděčku svého IoT výtvoru. Cesta našich IoT hrdinů není lemována jen úspěchy a funkčními součástkami. Naopak často jsou nuceni překonávat překvapicé technologické překážky. Drží se úžasně.

Deníky týmů

Abychom pochopili, co naše týmy zažívají, a dokázali je jak lépe podpořit v průběhu soutěže, tak zpětně vyhodnotit náš experiment, požádali jsme týmy o vedení deníku jejich projektu. Často se jedná o napínavé čtení. S laskavým svolením pečlivého kronikáře (díky, Mário) vám přinášíme výtah z jednoho takového. Tým s tajemným názvem BlackBox se soustředí na skříňky etneteřích sportovců.

po, 20.05.2016

Už je to oficiální, jsme přihlášeni. Není cesty zpět.

pá, 27.05.2016

Většinu materiálu a součástek už máme u sebe, jsme nadšení jako malí kluci. Jirka si to bere na víkend domů. Je to náš HW architekt.

út, 31.05.2016

Přímo z New Yorku přivezl Martin Holečko poslední chybějící součástku - Raspberry Pi 3. Zřejmě měl ale divokou cestu. Krabička nese stopy po otiscích zubů.

čt, 02.06.2016

Konečně dorazila i SD karta. Můžeme začít oživovat Rasbpsberry. Jirka K. nechce nechat všechnu “hardwařinu” Jirkovi N. Pí si proto bere na starosti on.

pá, 03.06.2016

Ráno se Rasppsberry podařilo rozběhnout. Náš prototyp už s námi dýchá na společné WiFi.

út, 07.06.2016

Jirka N. má před dovolenou a ještě spoustu nesplněných úkolů. Napětí roste.

út, 07.06.2016

Jirka N. je zatím náš největší tahoun. Dává do toho duši. To ale i důvod, proč je také poslem špatných zpráv. Teď přichází s tím, že nejnovější Debian Jessie 8.2 odstranil ovládače pro Bluetooth, které jsme měli připravené pro PíC. Každopádně k tomu ihned našel tweak, jak to obejít.

út, 07.06.2016

Večer po práci, celý tým zůstává v openspace. Domlouvají se dílčí úkoly, plánuje se další postup. Probíhá testování Arduina, ověřování funkčnosti senzorů, testuje se konzolový přístup k PíC-u, co je pro mnohé také oprášením Linux Bashe a Boris ukazuje rozhozené Mongo DB (zatím na localhostu). U Jirky K. vznikají první řádky serverové aplikace.

čt, 09.06.2016

Je večer, dlouho po pracovní době. V kanceláří jsme čtyři. Testujeme komunikaci všech Arduín se serverem. V 19:32 zazní tiché “joo”. Vypadá to, že Boris P. a Jirka N. svůj úkol zvládli. Všechny Arduina komunikují. Všechna čidla zapisují data.

Pořád ale trvá včerejší problém se zápisem dat do DB. Jirak K. prochází developerské stoky internetu a hledá důvody. Je 19:53.

20:04 zhasínáme. Jde se domů. Chyba zápisu je nevyřešena. Další den musíme otestovat i dosah BT.

Máme se tedy na co těšit. A vy také! Čeká vás ještě závěrečný díl našeho seriálu. Bude jím report z finálového Demo Dne, kde se týmy utkají o přízeň poroty i diváků a několik cen.

Proběhl v úterý 21.6.2016 od 16:21 v našem Etneteria HUBu.

 

Přečti si taky