AUTOR
Kristýna Pilná
1
.
8
2015
|

Žravá firma – sousto první

Od léta u nás běží projekt Zdravá firma, který pro nás připravila společnost Wellnessia. Jaké změny nás potkají? Potvrdí se stereotypní představy o tragickém stravování programátorů?

Ve zdravém těle zdravý duch, to říkal už římský satirik Juvenál. Mnozí z naší skupiny technologických firem toto heslo rozhodně ctí: do práce přijíždíme na kole, o polední pauze si jdeme zaběhat a u práce stojíme, kdykoliv se nám zachce. Kde na naše skotačení můžeme brát energii? Nad tím se v uplynulých měsících zamýšlíme společně s dámami z Wellnessie.

Počátky vzájemných námluv s Wellnesií komentuje Martin Holečko: „Vždy když jsem v práci viděl někoho pořádat nízkotučný jogurt plný cukru v dobré víře, že pro sebe dělá něco prospěšného nebo si v zimě stěžovat na neustálé nachcípání, říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdyby lidé u nás měli namísto zmatených a často zastaralých polopravd z médií kvalitní informace o výživě a jejím vlivu na zdraví. Stěhování našich firem bylo navíc skvělou příležitostí vytvořit prostředí, které bude dobré stravovací návyky přirozeně podporovat. Když jsem se pak setkal s Wellnesií a zjistil, že v tomhle všem nám umí pomoci, byla to spolupráce na první pohled,“ Výsledkem spolupráce s architekty před stěhováním jsou tak kromě příjemného posezení v HUBu díky Wellnessii i dva plnohodnotně vybavené kuchyňské koutky, v jejichž prostoru lze čerstvé suroviny všemožně upravovat.

První informační setkání projektu Zdravá firma přilákalo do HUBu asi 50 lidí. Slova se ujala sympatická koučka a spoluzakladatelka centra péče Wellnessia Monika Divišová. Naše sympatie si získala snadno: nevítala nás naklíčenými semínky, ale výtečnými raw dorty a ovocnými šťávami. Neslibovala zázračné hubnutí do druhého dne a nevyhrožovala počítáním kalorií.

Její postup nejlépe vystihuje pojem zážitková pedagogika: během workshopů společně vytvoříme a ochutnáme zdravé dobroty, naučíme se hledat v supermarketu kvalitní suroviny a jednoduše je zpracovat. Pro aktivní účast na workshopech se rozhodlo více než 30 lidí, čímž jsme vrchovatě naplnili navrženou kapacitu projektu. Zdravá firma se však dotýká všech: nejvýraznější změnou je asi obměna sortimentu naší malé samoobsluhy (aka Dutý frí šopu).

Na závěr jsme položili několik otázek přímo Monice:

Etnetera není první společností, ve které projekt Zdravá firma spouštíte. S kým jste spolupracovali v minulosti? První spolupráci takového rozsahu jsme navázali s firmou Logio v roce 2013. V loňském roce jsme se setkávali se zaměstnanci společností ABS Jets, D.A.S. nebo OpenOne. Zájem klientů nás těší a potvrzuje smysl našeho snažení. Právě náš první partner, Logio, si nyní objednává projekt znova, aby ani nováčci ve firmě nezůstali o nic ochuzeni. 

Myslíte, že vás stravovací nešvary lidí v IT oboru ještě dokáže překvapit? Zaráží mě nadměrná konzumace slazených a energetických nápojů. Na druhou stranu ji chápu - zatímco výkon takové nápoje zvyšují okamžitě, jejich negativní dopad na organismus pocítí člověk až za několik let. Obecně bych spíše řekla, že si já užívám překvapení účastníků nad tím, jak moc jim změna jídelníčku pomáhá. Výpravy do mužských firem nás neuvěřitelně baví: vnášíme do nich trochu vůní, barev i chutí a servírujeme jim výživná témata k zamyšlení. 

Věřím, že po dobu trvání projektu dokážete udržet motivaci účastníků na sobě pracovat. Nevrátí se po jeho skončení účastníci k dřívějším neduhům? To je správná a logická otázka. Naše doporučení a rady koncipujeme tak, aby byly praktické a reálně udržitelné pro dlouhodobou změnu životního stylu. Součástí projektu je také jeden workshop pro partnerky účastníků, které většinou vaří pro celou domácnost. Snažíme se, aby teorie fungovala v praxi i po naší poslední návštěvě firmy.

Teď nezbývá všem než popřát – s chutí do toho!

Přečti si taky