AUTOR
Michaela Černochová

Pokec & rada. Jak pomáháme dětem z dětských domovů 🫶🏼

V sobotu 24. února se konala dobro-akce v budovách Etnetery. (Nyní už pravidelné) setkání s organizací Tilia, která se snaží vytvořit co nejhladší začlenění děti z dětských domovů do skutečného života. Já a mí kolegové z Etnetery jsme přidali ruku k dílu a připravili jsme pro děti krátký program. 

Příchod dětí

Děti z domova doprovázel realizační tým z Tilie, který se skládá ze zkušených pedagogů a pracovníků s dlouholetou praxí. Program byl strategicky sestavený do kratších bloků, kde jsme věnovali plnou pozornost našim mladým návštěvníkům. 

V hlavě mi kolovalo: „Co já tady dělám?!” a se strachem jsem si přemítala své rozhodnutí. „Copak já můžu někomu radit do života?

Ve 14. hodin jsme se po dobrém obědě přesunuli s plnými břichy do (pomyslného) útulného kolečka důvěry, kde jsme nastartovali program. Celá diskuze se motala kolem přípravy dětí do života “dospěláka”. Co tím myslím? 

Na všechny čekala výborná pizza!

Pozor je to tu!

V rámci ucelené diskuze jsme probírali témata jako sestavení pořádného životopisu tak, aby každý věděl, co do něj přesně patří a poradil si při hledání práce, jakmile opustí dětský domov. 

S tímto milníkem souvisela i následná debata nad měsíčními výdaji. Zkusili jsme si společně probrat to, kolik si každé z dětí myslí, že bude potřebovat na chod domácnosti a obecně běžné výdaje.

Není se čemu divit, že většinu realita pořádně zaskočila. Proto je důležité taková témata otevírat, protože život za zdmi dětského domova bude v lecčem jiný.

program v plném proudu

Kde jsme složili hlavy

Den se pomalu chýlil ke konci a tak i moje „služba”. S příchodem večera jsme společnými silami připravili večeři a úspěšný den zakončili promítáním filmu a hurá do postelí! 

S mým smutným zjištěním se ráno konala královská snídaně, kde už jsem bohužel nebyla. Výjimečně v tom neměl prsty náš příležitostný kuchtík Šimon, ale naše šikovná recepční Káťa s pomocníky, která připravila lahodné palačinky. Mňam! 

večeře v rukou kolegů

Moje pocity

Program se vedl v pozitivně naladěné atmosféře. Myslím si, že jsem měla i já možnost nasdílet své rady do “života dospěláka”. Není tomu, tak dávno, kdy jsem se samotná potýkala s osamostatněním. 

Jak se říká “Štěstí přeje připraveným!”

Věřím, že dětem program napomůže k úspěšnějšímu startu do života. 

Přečti si taky