AUTOR
Jan Nuc

Investiční autopilot Edward: osobní investiční plán během pár kliknutí

Finanční služby vstupují do období velké transformace a přestupu do online světa. Budoucnost je v investicích, a proto dvě společnosti ze skupiny Etnetera Group vytvořily kompletní webové řešení pro nezávislé poradce, které jako první začala využívat společnost Broker Trust. Společně s WOOD & Company, největším obchodníkem s cennými papíry ve střední a východní Evropě, představujeme chytrý investiční nástroj Edward. Ten pomáhá investičním poradcům a jejich klientům vybrat ty nejlepší možné cesty ke splnění finančních cílů.

Díky důvěře našich partnerů jsme mohli jejich unikátní obchodní záměr zhmotnit v konkrétní technické řešení. Spuštění Edwarda vnímá Etnetera Group jako významný milník ve vstupu světového trendu robo-advisory na český investiční trh,” komentoval Edwarda obchodní ředitel Etnetera Group Lukáš Kmínek s tím, že počítá s rozvojem a podporou aplikace i v dalších letech.

Doposud byli totiž investiční poradci zvyklí prodávat produkty na každý cíl svých klientů zvlášť. Webový investiční autopilot Edward, vytvořený společnostmi Etnetera a Etnetera Activate, ale zaběhnutý systém mění a značně zjednodušuje.

Edwardlogo

V rámci jednoho účtu umí Edward pracovat s více cíli, včetně doživotní renty z portfolia. Dokáže investiční plán neustále přizpůsobovat a je přímo navázán na portfolio klienta složené z pečlivě vybraných ETF fondů (burzovně obchodovatelný fond, pozn.). Všechny transakce pak řídí automatizovaně, včetně chytrého rebalancování a měnového zajištění portfolií. Navíc je celý proces otevření a obsluhy účtu klienta pro poradce velmi intuitivní, rychlý a bezpapírový,” popsal Edwarda Viktor Hostinský, autor hlavní myšlenky, který projekt vede a spolufinancuje. 

Cílovým klientům Edward pomáhá dlouhodobě budovat majetek a ten pak použít jako zdroj pro financování jejich životních finančních cílů. Mezi nastavenými cíli může být například doživotní měsíční renta z portfolia, aby si v důchodu nemusel dělat starosti s dovolenou v Chorvatsku, roční výdaje na studia dětí nebo opakované výdaje za nové auto každých 5 let.

Co když ale klienti žádné cíle nemají? Nevadí. Stačí, aby klient vyplnil investiční dotazník. Edward vyhodnotí odpovědi klienta a navrhne odpovídající portfolio. Klient tak získá profesionální správu portfolia jedním během pár kliknutí. Ovládání Edwarda je velice intuitivní a jednoduché. Robotický pomocník funguje ve webovém rozhraní. Poradce tak může pracovat s účty klientů prakticky odkudkoliv, kde má internetové připojení.

Skvěle přehledný a jednoduchý. Jakmile někomu ukážu ostrá data, tak se mu to líbí a nemá problém investovat,” říká jeden z poradců Broker Trust, který Edwarda testuje od června v ostrém provozu. Další poradci si pochvalují především jednoduchost a komplexnost programu.

Prostředí investičního autopilota Edwarda

Přečti si taky