AUTOR
Dalibor Pulkert

Výsledky agilního dotazníku

Víte, že 92% lidí, kteří praktikují agilní řízení v práci,  se snaží tyto principy aplikovat i v rodinném životě? A víte, že je 80% statistik v článcích je nepodložených?

Prvotní impuls pro zavedení agilních přístupů většinou přichází zespoda.

My v tomhle článku nechtěli vařit z vody. Proto proběhlo v minulém roce dotazníkové šetření, v rámci kterého jsme oslovili jak znalce agilních principů, tak lidi agilem nepolíbené. Výsledkem je eBook s přehledně zpracovanými grafy a popisky. Nečektejte, až agile do firmy přinese váš top management. Zaveďte agile sami, stojí to za to. Zkuste ho na prvním menším projektu a ověřte si jeho výhody. Alespoň tak jsme začinali my v Etneteře. Po prvotních patáliích se podařilo principy zažít a v současnosti je praktikujeme pro tři významné klienty.

   

Téměř 60% dotázaných praktikuje agile méně než 2 roky.

To je důkaz skutečnosti, že jsme stále na začátku a máme co zlepšovat. Jen každý osmý dotázaný by si dal jedničku za své vědomosti o agilním řízení. Přesto posledních pár let zažívá agile v Čechách poměrně raketový nástup. Více se o něm diskutuje, více se experimentuje, více se osvojují a hlavně chápou jeho samotné principy.

Další úhel pohledu naznačuje, že 46% dotázaných firem používá agilní přístupy jen na čtvrtině svých projektů. Zřejmě stále jen oťukáváme, zda to bude fungovat. Důležité je, že agile dostává šanci. Nepříliš potěšující je, že z firem, kde agile ještě nepoužívají, jej plánuje v horizontu roku vyzkoušet pouze čtvrtina.

Podle dvou třetin dotázaných je agile lepší než klasické přístupy.

Konkrétně v rychlosti dodání zakázky, ve výsledné kvalitě a v neposlední řadě ve spokojenosti klienta. Nutno dodat, že dotazník vyplňovali lidé převážně znalí agilu (často i s praktickými zkušenostmi). Tudíž se může výrok zdát malinko subjektivní. Uznáváme. Ale nejsme jediní, kdo v praxi dokazují, že je to opravdu krok správným směrem.

A protože nemáme v plánu si ani surová data nechávat pro sebe, přikládáme k článku i tabulku, kde jsou všechny zdroje pro vás k dispozici. Šiřte a užívejte je jakkoliv uznáte za vhodné. Fantazii se meze nekladou.

Hrubá data agilního dotazníku ke stažení

Nikdy jste neslyšeli slovo agile?

Kam vyrazit mezi lidi pro agilní know&how z praxe?

Přečti si taky