AUTOR
Jan Nuc
8
.
12
2020
|

Stojky, kliky nebo ledová koupel. Přežili jsme DOvember

V Etneteře  moc dobře víme, jaká monotónnost a nuda může dolehnout na ty, kdož sdílí úděl býti na home officu. Švanda to občas teda rozhodně není. Rozhodli jsme se se všedností bojovat a kolegy zabavit měsíčními výzvami v rámci akce DOvember. A tohle se tedy opravdu povedlo!

Udělej stojku, vykoupej se ve studené vodě nebo si vystřihni/nakresli/ohol knír a nespočet dalších úkolů. „Akci DOvember nejvíce definuje ono anglické sloveso DO - dělat. Chtěli jsme totiž vymyslet program pro všechny lidi v Etneteře, aby na home office nebo v práci udělali taky něco pro své zdraví a pobavení,” popisuje Jana Antošová s tím, že doma toho jinak v nouzovém stavu moc dělat nemůžeme, takže cílem bylo zlepšit hlavně „to bytí doma”.

Přípravy si vzaly docela hodně času, ale nic nás nemohlo odradit! Potřeba bylo doladit interní systém (díky Maxičovi a Dominikovi) a nastavit kalendář výzev s bodováním. No a samozřejmě vymyslet výzvy! Na nich se podílel hlavně tým HROP (HR&Operations), ale nápady přicházely i od samotných účastníků. Čím zábavnější nápad, tím větší šance. Nejsme přece žádní suchaři.

Do výzev se nakonec zapojilo 57 lidí, kteří předvedli hodně slušné výkony ve stoji na hlavě, koupeli ve studené vodě (někteří i v přírodě, brrr), dřepech nebo dne bez televize, počítače a mobilu. Pro každého tak byla náročnost výzev odlišná.

DOvember

„Pro mě byly asi nejtěžší studené sprchy a koupele. Nakonec jsem je sice dal a výsledek byl super, ale nelíbí se mi, když mám jako chlap tak vysoký hlásek,” směje se Ivan Čentéš. Pro Ritu Gabrielovou to byla zase stojka na hlavě. „Stoj na hlavě opravdu předčil moje očekávání. Představa, že mě u prvního pokusu v životě jistí manžel i obě dospělé děti, byla tak nepřijatelná, že jsem to ani nezkusila. A sousedům se myslím taky ulevilo…,” komentuje Rita.

Naopak do nejlehčích výzev se zařadila (překvapivě) relaxace či kontrolované dýchání. „Relaxace a dýchání jsou krásné výzvy, na které je potřeba minimum, a přesto mají skvělé účinky,” pochvaluje si Dana Pekárková. Co ale pro ostatní byl nejtěžší úkol, pro Pavla Hasalu, kterému nikdo neřekne jinak než Hakim, byla hračka právě otužování a fyzické aktivity. „To jsou aktivity, které provozuji na denní bázi a stejně tak se snažím, aby se mi stalo rutinou řádné protahování a mentální zdraví,” říká Hakim.

Účastníci z Etnetery taky nezapomněli na dokumentaci a posílali fotky, jak se jim daří plnit úkoly. Celkově je tak DOvember úspěšný, a proto na něj navazuje Adventní kalendář plný výzev, který odstartoval začátkem prosince. Tentokrát ale výzvy nejsou tak úplně o plnění náročných úkolů, ale spíše o navození vánoční atmosféry.

DOvember v číslech:

Nejčastěji splněná výzva - Studená sprcha (37 lidí)
Nejméně oblíbená výzva - Trpělivost (3 lidi)
Výzvy, ve kterých dominovali kluci - Plank, studená sprcha, relaxace
Výzvy, ve kterých dominovaly holky - Veganské jídlo, joga, trojboj

Přečti si taky