AUTOR
Jana Netušilová

Honza hledá iOS parťáka! Nabízí Škodovku, agile a páteční snídaně

Podepíšeš se pod novou aplikaci na naší Wall of Apps? Mobilní vývojář Honza Hudák hledá posilu do iOS týmu. Přečti si, na jakých projektech v Etneteře pracuje, co od nového parťáka očekává - a nezapomeň nám napsat. :)

Co čekáš od svého budoucího parťáka po profesní i lidské stránce?

V první řadě by mělo jít o člověka, který má zájem o technologie, je připravený postavit se výzvám a rád zkouší nové věci. Pro toho, kdo se cítí dobře v zajetých kolejích, tahle práce moc není. Rád pracuji s pečlivými lidmi, co umí práci strukturovat. Dále je pro mě důležitá schopnost postavit se za svůj názor a říct ho nahlas. Společně s tím je ale nezbytné mít i dostatek sebereflexe k případnému přehodnocení svého postoje. Pokud se v mém popisu vidíš a jsi navíc týmový hráč, pro kterého členové našeho týmu nebudou jen kolegové, ale také kamarádi po pracovní době, budeme si rozumět.

    Pokud tě zajímá, jak vypadám, sedím vlevo.  

A jaké by měl mít pracovní zkušenosti?

Jsme otevření nováčkům, rádi je u nás zaučíme do všeho, co umíme, od mobilního vývoje po virtuální realitu. Zrovna teď by se nám ale hodil někdo, kdo není na platformě iOS nováčkem, umí se Swiftem a má za sebou nějaký ten projekt.

Jak jsi se k platformě iOS vůbec dostal?

Vývojem nativních mobilních aplikací se zabývám už řadu let. Nejdříve jsem pár let vyvíjel aplikace pro Android, ale čím víc jsem do tohohle světa začal pronikat, tím víc mi začal být sympatický ekosystém a filozofie Applu. Nakonec jsem se definitivně rozhodl, že změním své zaměření a začnu vyvíjet aplikace právě pro iOS. Etnetera mě v rozhodnutí podpořila a umožnila mi tenhle přechod udělat celkem rychle a hladce. Jsem moc vděčný všem, kteří mi s tím pomohli.

    Proces učení je hnacím motorem našeho týmu.  

Jaký bude první projekt, do kterého se společně s novým parťákem pustíte?

V téhle chvíli pracuji hlavně na projektu Sales Support Tool pro Škoda Auto. Je to aplikace určená pro prodejce vozů v různých zemích světa. Používá se na prodejnách Škoda k prezentování jednolivých modelů aut a jejich vlastností. Cílem je ulehčit zákazníkovi jeho rozhodování a co nejvíce mu pomoci při výběru nového vozidla.

Ve 4K si můžeš pomocí této aplikace promítnout 3D model vozu, v reálném čase s ním otáčet, měnit jeho barvu, kola nebo si třeba prohlédnout různé varianty interiéru. Zároveň aplikace funguje i jako knowledge base pro prodejce se spoustou informací o jednotlivých vozidlech a jejich výbavě. Aplikace je napsaná kompletně ve Swiftu.

    Mobilní aplikace Sales Support Tool pro klienta Škoda Auto.  

Na jakých dalších klientech pracujete?

Běží nám tu víc projektů. Hodně zajímavá je Fortuna, přes kterou můžou uživatelé sázet, prohlížet si detailní statistiky, nebo sledovat živé vysílání zápasů. Aktuálně také rozjíždíme práce na projektu digitální televize O2 TV. V tomto segmentu to není první projekt, který jsme dělali, takže máme z čeho čerpat zkušenosti. Mimo jiné mě baví i projekty pro virtuální a rozšířenou realitu (AR/VR).

Jak vypadá váš tým?

Naše mobilní divize má zhruba 25 členů a jsme hodně mladý kolektiv. Zabýváme se především vývojem mobilních aplikací a VR. Znalosti z těchto dvou oblastí jsme zároveň schopni uplatnit i na poli AR. Někteří z nás se zaměřují na Android, část na iOS, a pak jsou tu i tací, kteří ovládají více platforem najednou. Kolegové ve VR pracují hlavně s Unity, ale i jinými herními enginy. Dlouhodobě také spolupracujeme s naším startupem VRgineers, který vyvíjí vlastní virtuální headset VRHero s rozlišením 5K.

Já osobně jsem v Etneteře od úplného vzniku mobilní kompetence. Jsem rád, že jsem mohl vidět, jak jsme se postupně rozrůstali a kam se celý náš tým posunul. Hodně nám záleží na tom, aby jsme si v týmu všichni sedli nejen po profesionální, ale i lidské stránce. Myslím, že díky tomu se nám podařilo vytvořit skvělý kolektiv.

Pokud tě zajímá, kdo vede naši mobilní divizi, proklepni si ho na Winwinjobu.

A co vaše pracovní workflow? Jaké postupy a nástroje používáte při práci na projektech?

Fungujeme primárně agilně, takže vedeme pravidelné projektové stand-upy, kde každý řekne, co řešil, co bude řešit a co k tomu potřebuje. Veškerou práci pro klienta rozdělujeme na sprinty, které postupně odbavujeme, a zároveň jsme s klientem v dost těsném kontaktu, takže jsme schopní rychle reagovat na jeho požadavky. Taky je pro nás důležité, aby veškerý námi psaný kód procházel přes code review. Nad každým merge kódu v GITu se vždycky bavíme a optimalizujeme, než appku pošleme za klientem.

V týmu hodně komunikujeme přes Slack – ať už projektové věci nebo #kecy (kanál pro méně důležitě informace). Samozřejmě se taky pravidelně scházíme jako tým, kde sdílíme zkušenosti ze světa iOS.

    Get up, stand up! Projektový stand up týmu Fortuna.  

A co váš teamspirit, zvyky a tradice?

Teamspirit je pro nás důležitý a těch akcí a tradic máme opravdu hodně. Základem jsou naše pravidelné páteční snídaně, kdy dva členové týmu připraví snídani pro ostatní. Několikrát do roka jezdíme na týmové výjezdy, v zimě na hory, v létě na ferraty do Rakouska a na vodu. A samozřejmě tu vznikají menší skupinky, co spolu podnikají spoustu dalších akcí, od pravidelných in-linů nedaleko u řeky až po lezení na stěně. Sem tam si také po práci zahrajeme NHL na XBoxu pro rychlé odreagování.

    Energii pro páteční pracovní výkon sbíráme už od rána pravidelnou týmovou snídaní.  

Jdeš do toho? Napiš nám!

Pošli nám e-mail na vitej@etnetera.cz, ve kterém najdeme tvůj životopis nebo odkaz na LinkedIn. Pokud přihodíš i ukázku kódu, budeš mít u nás velké plus. V případě vzájemných sympatií se potkáme nad kafem.

Přečti si taky