AUTOR
Pavel Lukeš
3
.
11
2015
|

Jak provést zátěžové testování webu ve 3 krocích

Podívejte se na návod, jak pomocí SmartMeteru velmi jednoduše “naklikat” zátěžový test v prohlížeči a zjistit, v jaké kondici je váš web.

Následující text předpokládá, že již máte SmartMeter.io stažený a nainstalovaný. Pokud tomu tak není, stahujte zdarma zde.

Krok 1: Příprava na nahrání testu

Zapněte SmartMeter a v uvítací obrazovce klikněte na nabídku Start Recorder.

   

Zobrazí se Recorder a okno prohlížeče. Do pole Include zkopírujte připravený regulární výraz a zadejte, jakou adresu budete testovat.

   

Po kliknutí na Start Recording se zobrazí hláška s klávesovou zkratkou, která vás upozorní, abyste nezapomněli zapnout Developer Toolbar.

To je velmi důležité, aby mohl browser zachytit obsahy requestů i response pro získání kompletního logu z těchto zpráv. Díky tomu fungují pokročilejší vychytávky jako replacers nebo asserts ale hlavně automatické korelace.

   

Krok 2: Nahrání a nastavení testovacího scénáře

Nyní přichází na řadu ta zábavnější část, a sice nahrávání testu. Před každým krokem pojmenujte, jakou činnost uživatele právě simulujete, jako například navštívení homepage apod. Po kliknutí na Start Transaction se nahrají všechny odkazy, které v prohlížeči otevřete, dokud nekliknete na Stop Transaction.

Tím, že vždy dopředu transkaci pojmenujete, se vytvoří hromadný balík ze všech requestů z prohlížeče, tudíž je pak při analýze výsledků snadné je mezi sebou rozeznat.

Do pole Insert Sleep je možné (v sekundách) zadat, po jakou dobu má uživatel danou činnost provádět, např. jak dlouho si čte text na stránce.

Již během nahrávání jsou transakce i requesty zobrazovány v okně Recorderu, nemusíte si tak pamatovat, s jakou činností při nahrávání máte pokračovat - třeba když se v průběhu nahrávání testu s někým dáte do řeči.

   

Po dokončení nahrávání můžete určit, jaký má být maximální počet virtuálních uživatelů a jak dlouho má test trvat při maximální velikosti generované zátěže.

Po kliknutí na Edit test toho můžete nastavit ještě mnohem více a velmi přesně určit způsob a dobu trvání náběhu virtuálních uživatelů.

Po dokončení nastavení nezapomeňte test uložit. Okno pak můžete vypnout.

   

Krok 3: Spuštění testu a získání výsledků

Pro spuštění testu se vraťte zpět na uvítací obrazovku, vyberte z nabídky test, který chcete spustit, a klikněte na Start test. Již v jeho průběhu budou vidět naměřené hodnoty. Výsledný report lze získat jedním kliknutím okamžitě po skončení testu. Hodně štěstí při testování!

   

Pokud chcete tohle všechno vidět naživo včetně průběhu testu a vyhodnocení výsledků, podívejte se na video. Máte-li jakékoli dotazy ke SmartMeteru, neváhejte se nás obrátit.

Přečti si taky