AUTOR
Iva Podoláková

Probíhá vědecký experiment: Science Café & Etnetera

Věda nás baví! Proto jsme se rozhodli jít do vážného partnerského vztahu s neziskovkou Otevíráme, která organizuje Science Café. Smysl jejího fungování a společné cíle naší spolupráce popisuje v rozhovoru spoluzakladatelka Hanka Valentová.

Science Café je cyklus neformálních diskusí s vědci, který se nejčastěji odehrává v prostředí kaváren. Smyslem projektu je bořit bariéry mezi vědci a veřejností a navracet vědu do naší kultury. Tedy #spojovatrozdilne, což se úzce prolíná s naší misí a firemní kulturou. Proto jsme se rozhodli tento projekt podpořit. Jako hlavní partneři máme mimo jiné tu čest pozvat Science Café na čtyři setkání do našeho HUBu.

    Už 22. března  se můžete těšit na večer s Petrem Janem Juračkou, znamenitým popularizátorem vědy, který rád spojuje technologie se svými dobrodružstvími. Nedávno natáčel dronem na K2, což bude mimo jiné i tématem jeho přednášky. Registuje se na akci.  


15 kvalitativních výzkumných otázek na téma Science Café

Hanka Valentová je koordinátorkou Science Café, které před 8 lety také spoluzaložila. Položili jsme jí 15 úderných otázek.

1) Koncept Science Café vznikl ve Velké Británii. Jak jste se k němu dostala?

S nápadem na organizaci Science Café přišel můj kamarád Lukáš Soukup, který znal koncept vědeckých kaváren ze zahraničí. Rozhodli jsme ho rozjet i tady. Lukáš komunikoval s organizátory po Evropě, od kterých získal spoustu rad. První Science Café jsme uspořádali v Praze v listopadu 2008 na téma výzkum Marsu.

2) Co bylo hlavní motivací založit Science Café i v České republice?

Chtěli jsme vyzkoušet, jestli může Science Café fungovat i v českém prostředí, jestli bude Čechy věda v kavárnách zajímat. Pak jsme měli i osobní motivaci: Lukáše baví věda a mě vytváření programu a koordinace akcí, které mají smysl a které lidi obohacují, takže jsme spojili síly. Nejsme ale žádní vědci – já jsem editorka a copywriterka, Lukáš business konzultant.

3) Jak vypadaly vaše začátky?

Ze začátku jsme organizovali Science Café v Praze jednou měsíčně, což nebyla tak náročná záležitost. Postupně se k nám začala přidávat další města z celé České republiky a momentálně jich je 18. Dnes tak fungujeme na principu franšízy: dbáme na dobrou pověst projektu a sdílíme know-how. Naše česká síť je v evropském kontextu svou provázaností poměrně unikátní. Z malého projektu se tak stal projekt rozsáhlejší, protože celou síť řídíme a zaštiťujeme. Postupně se tak rozrostl i náš koordinační tým.

Počet měst se v průběhu času mění, někdo se přidá a někdo odpadne. Máme radost, že zájem o Science Café projevili všichni místní organizátoři sami od sebe. Science Café v jednotlivých městech nejčastěji organizují:

  • Jednotlivci, kteří chtějí dělat něco zajímavého
  • Neziskové organizace - spolky
  • Univerzity
  • Majitelé kaváren

4) Jaké jsou vaše další ambice? Máte v plánu růst do dalších měst?

Za loňský rok proběhlo 130 diskusních večerů, což byl náš dosavadní rekord. V některé oblíbené dny se konalo Science Café třeba v šesti různých městech. Proto teď nemáme ambici růst, ale chceme se zaměřit na kvalitu a posílení spolupráce v celé síti Science Café Czech Republic.

Dnes rekordní den #sciencecafe: hned 6 večerů! Brno, Liberec, České Budějovice, Jihlava a dvakrát Praha. Ou jé! pic.twitter.com/gj01iFqPQg — Hana Valentova (@HanaValentova) 11. října 2016

Dalším důležitým cílem je i medializace projektu: chceme, aby se více mluvilo o vědcích, kteří se popularizaci věnují, a o jejich výzkumech. Také chceme přilákat další návštěvníky.

5) Jak pracujete na posílení vztahů uvnitř organizace?

S týmem pracujeme nejčastěji online na dálku. Dbáme na svobodu a zodpovědnost. Vzájemná spolupráce musí být win-win. A samozřejmě se občas potkáváme přímo na Science Café.

Jednou za dva roky pořádáme celovíkendové osobní setkání všech organizátorů. Řešíme pracovní záležitosti, ale nezapomínáme se odměnit společenským i sportovním programem. Na posledním setkání v Broumově to byla cyklovyjížďka, degustace vína a prohlídka místního kláštera. Jsme celkem pestrá skupina lidí – profesně i věkově.

    Kafe, při kterém se nám rozsvítilo.  

6) V čem vás a vaše kolegy práce na Science Café obohacuje?

Motivace lidí je individuální. Někoho láká popularizace vědy, někdo chce oživit dění ve svém městě. Mně se na Science Café líbí setkávání různých generací. Od středoškoláků, kteří se rozmýšlí, co by mohli studovat, přes kravaťáky, kteří se místo večerního fotbalu nebo piva sejdou na Science Café, až po seniory. Nejlepší je, když se host zdrží a proběhne neformální diskuse na baru. V tu chvíli se opravdu boří bariéry. (smích)

7) Které období bylo pro Science Café nejnáročnější?

Nejnáročnější bylo zvládnout růst za poslední 2–3 roky.

Nejde o to, jít hlavou proti zdi, nýbrž o to, najít očima dveře.

Werner von Siemens

8) Vznikají na Science Café i různá přátelství?

Ano, třeba v Praze pravidelně chodí na akce lidé, kteří se poznali až na Science Café. Vznikly tu kamarádství i vztahy. Není to tedy jen o vědě, ale i o setkávání lidí, kteří by se jinde nepotkali a kteří jsou schopní se (nejen) o vědě bavit.
 

    Hanka se při rozhovoru zapotila. Vzali jsme ji totiž do zasedačky s poetickým názvem Sauna.  

9) Existují stinné stránky, se kterými se potýkáte při koordinaci akcí?

Ne všechny koordinační činnosti mě naplňují, ale jsou potřeba: třeba skenování účtenek do účetnictví nebo čekání ve frontě na poště, když kolegům do ostatních měst něco posílám. (smích). Ale to k tomu patří.

10) Mohla byste mi přiblížit váš Etický kodex?

Naše organizace, která Science Café zastřešuje, se jmenuje Otevíráme, protože otevíráme nová témata. V etickém kodexu máme zakotvené naše hodnoty a principy: čestnost, upřímnost, profesionalitu, přátelskost, nezávislost a integritu.

Dodržování těchto principů vyžadujeme i od kolegů v celé naší síti Science Café Czech Republic, Etický kodex je součástí naší franšízové dohody, kterou s organizátory uzavíráme .

11) Jaké jste zažila nejkurióznější momenty?

Občas se stane, že má řečník zvláštní přání ohledně občerstvení: jeden náš host třeba vypil před vystoupením na ex tři velmi silné kávy, další zase šest panáků. Jejich výkon to ale negativně neovlivnilo, spíš naopak, oba patřili k těm nejlepším.

“Držíme se toho, že žádná otázka není banální.”  

12) Probíhají večery nějakým standardní způsobem, nebo se často vyskytnou různá překvapení?

Naše motto zní “Věda jako dobrodružství”, takže se snažíme, aby každý večer byl zajímavý. Přednáška probíhá obvykle 30–60 minut. Většina řečníků má prezentaci, ale někteří přednáší i bez slidů, což je mi sympatické. Následně je prostor pro dotazy z publika. Chceme, aby se účastníci mohli zeptat na cokoliv. Držíme se toho, že žádná otázka není banální. Padají například dotazy, jak začíná běžný den jaderného chemika. (smích)

13) Začíná ranní kávou?

Ano, to máme asi všichni stejné. Ale hodně času tráví u počítače a u psaní článků a papírování. Chemici jsou šťastní, když se dostanou do laboratoře. Bohužel to není tak často, jak by si přáli.

14) Kolik času strávíte měsíčně nad Science Café?

Na organizaci Science Café pracuji průběžně každý den mezi svou běžnou pracovní agendou. Celkově to jsou u mě desítky hodin měsíčně, ale nejsem na to sama: mám v koordinačním týmu skvělé kolegyně a kolegy, kteří se starají o program, web, sociální sítě, náš každoměsíční newsletter, natáčení nebo rozhovory s hosty. Velký díl práce samozřejmě odvádějí přímo místní organizátoři. Science Café je týmová práce.

15) Prozradíte nám některá čísla?

Ano. Science Café v číslech (k 12. březnu 2017):


Hanko, moc děkujeme za rozhovor a už se těšíme na první společnou akci!

Přečti si taky