AUTOR
Jan Pastyřík
7
.
6
2013
|

Aplikace HarmonEye - vaše oko do duše hudby

To, co vypadá jako duhovka oka, je ve skutečnosti aplikace HarmonEye, která naslouchá muzice a graficky zobrazuje právě znějící tóny a akordy. Umožňuje tak lidem lépe porozumět hudbě.
Za mírné pomoci Etnetery ji po večerech stvořil kolega Bohumír Zámečník.

Pokud se trochu zabýváte muzikou, tak jste takovou situaci jistě zažili. Narazíte na písničku, která je něčím zvláštní či chytlavá (zkrátka váš nadchne) a chtěli byste se ji naučit zabrnkat na kytaru nebo zahrát na piano. Někomu stačí si skladbu jednou (vícekrát) poslechnout a má to. Pro některé hodně známé písničky lze sehnat noty, ale vyznat se v partiturách chce taky trénink. 


Většina z nás zabrouzdá po netu a zkusí se mrknout, jestli už někdo nesepsal text a akordy. Někdy to vyjde, jindy hned požnáte, že si autor s detaily hlavu nelámal.

Aplikace HarmonEye na to jde jinak. Poslouchá zvuk z mikrofonu, MP3 přehrávače, YouTube (zkrátka skoro odkudkoli) a pomocí matematiky jej reálném čase analyzuje a přesně měří jak silně hrají jednotlivé tóny. Ty pak vizuálně zobrazuje v kruhu, který vypadá jako ciferník hodin. Co hodina, to jeden tón oktávy. Čím je tón hlasitější, tím výrazněji vypadá.


Nezáleží jaké nástroje hrají a kolik jich je, jestli hrají hluboko, nebo vysoko. Vidíme pouze výsledné druhy tónů. Když hraje více tónů zároveň (hraje akord) tvoří jednotlivé "ručičky" určitý vizuální vzor. Jak jde písnička, pěkně vidímě jak akordy postupují a co se mění. Díky tomu můžete mít "absolutní sluch" pomocí svých očí a ještě pro víc tónů najednou.

V čem se HarmonEye liší od jiných hudebních programů pro analýzu hudby?
Existují složitá a drahá profesionální studia, jež umožňují z nahrávky rozpoznat každou notu a každý nástroj či hlas, ale pro běžného člověka a do terénu moc vhodná nejsou. Pak existují programy či hardwarová zařízení umožňující převod do MIDI a následně do notového zápisu. Jsou buď drahá, nebo ne moc přesná, nebo je výstup nepřehledný. Dále pak existují programy pro desktop či mobily, které přímo analyzují a visualizují vzorkovanou hudbu, ale buď umožnují pracovat pouze s nahrávkami (tj. ne real-time), nebo jsou velmi málo odolná proti šumu nebo se špatně ovládají.


HarmonEye analyzuje tóny ve vzorkovaném zvuku v reálném čase, kvalitně, do přehledné grafické podoby a do budoucna mobilně. Kromě již zmíněných vlastností používá algoritmy, které eliminují problémy se šumem.

Verzi HarmonEye pro Mac OS X si můžete koupit už teď. Do budoucna se těšte i na verze pro ostatní platformy, především pro mobily a tablety. Dále bychom chtěli umožnit automatickou detekci akordů tak, aby se přímo zobrazovaly i jejich názvy. V plánu je mnoho dalších skvělých featur.

Přečti si taky