AUTOR
Veronika Tomsová
2
.
11
2023
|

Deníček QA testera: Konference HUSTEF & Challenge pro vývojáře 👀

Naše QA (čti Kvé Áčko), tedy oddělení plné softwarových testerů, mělo v posledních týdnech pár zajímavostí, se kterými bychom se mohli podělit i s vámi čtenáři.  Při mezinárodním testerském dni odstartovala (a už je taky u konce) QA Challenge pro vývojáře. No a teamleaderka Verča i s kolegyní Pájou odjeli do Maďarska na na konferenci HUSTEF (ne, nečte se to HUSTĚ-F). Ale konec úvodu, přečti si pohled samotné Veroniky na obě dvě akce.

NA HUSTEFu bylo hustě!

Tento rok jsme měli tu čest být součástí jedné z největších a nejprestižnějších testerských konferencí v Evropě – HUSTEF, která se konala v malebné Budapešti. Již potřinácté se tento významný event otevřel všem, kteří chtějí rozšířit své znalosti v oblasti testování software. S celkovým počtem 723 účastníků z 26 různých zemí bylo jasné, že se jedná o skutečně mezinárodní událost. Atmosféra byla elektrizující a mohly jsme cítit vášeň a odhodlání každého jednotlivce zúčastnit se a sdílet své poznatky.

Veronika (vpravo) a Pája na QA konferenci v Budapešti. Vypadají nadšene, co?

Já a moje kolegyně Pavlína, které se věnujeme Test managementu, jsme byly ohromeny množstvím nových informací a různorodostí témat, která konference nabídla. Každá prezentace a workshop nám přinesl nový pohled na aktuální trendy v testování, které jsme s nadšením absorbovaly. Mě osobně nejvíce oslovila přednáška o Risk managementu, ve které André Verschelling mluvil o správné evidenci a prioritizaci risků a jaký by měl být postup pro zhodnocení priority. Samozřejmostí je pak podle něj vytrvat a neustále se snažit risky přehodnocovat a mitigovat.

Kromě samotného učení byla ale pro nás jednou z největších hodnot konference možnost setkat se s lidmi ze všech koutů světa, vyměnit si zkušenosti a diskutovat o různých přístupech k testování. Mnoho z těchto konverzací nám poskytlo nové nápady a perspektivy, které plánujeme začlenit do naší práce.

Zpětně mohu říci, že účast na HUSTEF byla nesmírně obohacující zkušeností. S Pavlínou se těšíme na další ročníky a vřele doporučujeme všem v oblasti testování, aby se zúčastnili, pokud mají příležitost.

Challengovali jsme vývojáře

V rámci oslav výročí Tester´s day jsme v Etneteře připravili zvláštní výzvu pro všechny nadšence automatizovaného testování. Challenge měla jasný cíl - inspirovat vývojáře k hlubšímu ponoru do světa testování a ukázat jim, jak mohou automatizace pomoci odhalit potenciální nedostatky v kódu.

Víme, že už je Tester's day za námi, ale i tak se ještě podělíme o to, co jsme si, v rámci testerského svátku pro všechny nadšence automatizovaného testování, připravili za challenge. Ta měla jasný cíl - inspirovat vývojáře k hlubšímu ponoru do světa testování a ukázat jim, jak mohou automatizace pomoci odhalit potenciální nedostatky kódu.

Účastníci challenge měli možnost si vybrat z různých frameworků pro automatizaci, což jim umožnilo pracovat v prostředí, které jim bylo nejbližší nebo v kterém chtěli získat více zkušeností. Pro mnohé to byla skvělá příležitost objevit nové nástroje a techniky, které mohou v budoucnu začlenit do svého vývojového procesu.

Zajímavostí bylo, že i přes různé přístupy a techniky se výsledky několika účastníků velmi blížily. Nakonec jsme měli dva vítězné testery - Tomáše a Báru. Oba dva pomocí svých automatizačních strategií našli stejné množství chyb, což je neuvěřitelným úspěchem a ukázalo, jak efektivní může být kombinace lidské intuice a strojového testování.

Vítězové challenge - Tomáš & Bára.

Celá challenge byla nejen oslavou dovedností a znalostí v oblasti testování, ale také připomenutím, jak důležité je mít ve vývojovém týmu kvalitní testery. Díky Tomášovi, Báře a všem ostatním účastníkům za skvělý přínos k letošnímu výročí Tester´s day v Etneteře!

A ještě malá 3D připomínka pro výherce 🪲

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky