AUTOR
Veronika Tomsová
2
.
11
2023
|

Deníček QA testera: Konference HUSTEF & Challenge pro vývojáře 👀

Naše QA (čti Kvé Áčko), tedy oddělení plné softwarových testerů, mělo v posledních týdnech pár zajímavostí, se kterými bychom se mohli podělit i s vámi čtenáři.  Při mezinárodním testerském dni odstartovala (a už je taky u konce) QA Challenge pro vývojáře. No a teamleaderka Verča i s kolegyní Pájou odjeli do Maďarska na na konferenci HUSTEF (ne, nečte se to HUSTĚ-F). Ale konec úvodu, přečti si pohled samotné Veroniky na obě dvě akce.

NA HUSTEFu bylo hustě!

Tento rok jsme měli tu čest být součástí jedné z největších a nejprestižnějších testerských konferencí v Evropě – HUSTEF, která se konala v malebné Budapešti. Již potřinácté se tento významný event otevřel všem, kteří chtějí rozšířit své znalosti v oblasti testování software. S celkovým počtem 723 účastníků z 26 různých zemí bylo jasné, že se jedná o skutečně mezinárodní událost. Atmosféra byla elektrizující a mohly jsme cítit vášeň a odhodlání každého jednotlivce zúčastnit se a sdílet své poznatky.

Veronika (vpravo) a Pája na QA konferenci v Budapešti. Vypadají nadšene, co?

Já a moje kolegyně Pavlína, které se věnujeme Test managementu, jsme byly ohromeny množstvím nových informací a různorodostí témat, která konference nabídla. Každá prezentace a workshop nám přinesl nový pohled na aktuální trendy v testování, které jsme s nadšením absorbovaly. Mě osobně nejvíce oslovila přednáška o Risk managementu, ve které André Verschelling mluvil o správné evidenci a prioritizaci risků a jaký by měl být postup pro zhodnocení priority. Samozřejmostí je pak podle něj vytrvat a neustále se snažit risky přehodnocovat a mitigovat.

Kromě samotného učení byla ale pro nás jednou z největších hodnot konference možnost setkat se s lidmi ze všech koutů světa, vyměnit si zkušenosti a diskutovat o různých přístupech k testování. Mnoho z těchto konverzací nám poskytlo nové nápady a perspektivy, které plánujeme začlenit do naší práce.

Zpětně mohu říci, že účast na HUSTEF byla nesmírně obohacující zkušeností. S Pavlínou se těšíme na další ročníky a vřele doporučujeme všem v oblasti testování, aby se zúčastnili, pokud mají příležitost.

Challengovali jsme vývojáře

V rámci oslav výročí Tester´s day jsme v Etneteře připravili zvláštní výzvu pro všechny nadšence automatizovaného testování. Challenge měla jasný cíl - inspirovat vývojáře k hlubšímu ponoru do světa testování a ukázat jim, jak mohou automatizace pomoci odhalit potenciální nedostatky v kódu.

Víme, že už je Tester's day za námi, ale i tak se ještě podělíme o to, co jsme si, v rámci testerského svátku pro všechny nadšence automatizovaného testování, připravili za challenge. Ta měla jasný cíl - inspirovat vývojáře k hlubšímu ponoru do světa testování a ukázat jim, jak mohou automatizace pomoci odhalit potenciální nedostatky kódu.

Účastníci challenge měli možnost si vybrat z různých frameworků pro automatizaci, což jim umožnilo pracovat v prostředí, které jim bylo nejbližší nebo v kterém chtěli získat více zkušeností. Pro mnohé to byla skvělá příležitost objevit nové nástroje a techniky, které mohou v budoucnu začlenit do svého vývojového procesu.

Zajímavostí bylo, že i přes různé přístupy a techniky se výsledky několika účastníků velmi blížily. Nakonec jsme měli dva vítězné testery - Tomáše a Báru. Oba dva pomocí svých automatizačních strategií našli stejné množství chyb, což je neuvěřitelným úspěchem a ukázalo, jak efektivní může být kombinace lidské intuice a strojového testování.

Vítězové challenge - Tomáš & Bára.

Celá challenge byla nejen oslavou dovedností a znalostí v oblasti testování, ale také připomenutím, jak důležité je mít ve vývojovém týmu kvalitní testery. Díky Tomášovi, Báře a všem ostatním účastníkům za skvělý přínos k letošnímu výročí Tester´s day v Etneteře!

A ještě malá 3D připomínka pro výherce 🪲

Přečti si taky