AUTOR
Ondřej Kovář

DevConf 2023: „Deplojování" Middlewaru a smysl Open Source komunity

Vyrazili jsme na východ. Do Brna. Na DevConf, který spolupořádá místní RedHat. Po zdolání párhodinové cesty z Prahy jsem se zapojil do menší fronty na registraci a nakonec jsme se dostali i dovnitř. Co mě tam čekalo a jaké přednášky mi přišly nejzajímavější?

Úvodní slovo Radka Vokála z RedHatu jsem bohužel nestihl, ale rovnou na něj navazovala přednáška o smyslu Open Source komunity, na níž bude kladen mnohem větší důraz a v budoucnu bude důležitější. Zajímavých přednášek bylo po nastudování programu až až - ostatně, prostoru na pauzu evidentně moc nebylo.


Z prvního dne mě zaujala přednáška s názvem Chains of Trust in Confidential Computing, na které autor mluvil o tom, jak provádět ověřování a zpracování důvěrných dat či představení různých modelových přístupů (např. RATS model atp.). To bylo vlastně hodně řešené téma - důležitost zabezpečení a izolace dat, zejména v Kubernetes. Ale nechyběly ani přednášky na témata jako Platform as a Product, Seitan, Project Forester aj.


Po náročném přednáškovém dni jsme se šli s ostatními zchladit Starobrnem (čti Březňákem) a stavil se dokonce i bývalý Etneterák. No krása, pátek je u konce!


Hands-on, kde jsme „deplojovali" Middleware

V sobotu už jsem vyrazil na workshop a srandovní „hands-on”, kde byla tlačenice - „deplojovali" jsme Middleware na zprovoznění Oauth společně s databází… Co dodat.


Nakonec nejzajímavější přednáška dne byla ta poslední - Why is it always DNS, TLS and bad configs? Byla to odlehčenější přednáška na závěr převážně o použití Elasticu a jeho možnosti.


A večer byla pártoška na plovárně - bohužel nebyla na prýglu (čti brněnská přehrada), tam byla jiná párty alias dronová show.


Unavená neděle

Poslední den jsem byl už značně unaven. Sekal jsem jednu přednášku za druhou a nebylo moc oddechu. Ale musel jsem vydržet, protože ta nejzajímavější přednáška byla ta poslední.


Byla od Daniela Walshe, sympatického amíka, a týkala se kontejnerů v autě. Ukázal koncept využití kontejnerů v automobilovém průmyslu a ukázal, jak mohou být kontejnery využity v řídících jednotkách vozidel. Palčivý problém byl zejména startování kontejnerů, kdy bylo potřeba nahodit kontejner do 2s (třeba zapnutí parkovací kamery).


Celkově byl DevConf super. Zejména díky lidem, kteří tam byli a díky našlapaným kvalitním přednáškám.

Statistika na závěr:

Celkový počet navštívených přednášek: 13

Celkový počet navštívených lightning talků: 5

Celkový počet navštívených workshopů: 1

Přečti si taky