AUTOR
Ondřej Kovář

DevConf 2023: „Deplojování" Middlewaru a smysl Open Source komunity

Vyrazili jsme na východ. Do Brna. Na DevConf, který spolupořádá místní RedHat. Po zdolání párhodinové cesty z Prahy jsem se zapojil do menší fronty na registraci a nakonec jsme se dostali i dovnitř. Co mě tam čekalo a jaké přednášky mi přišly nejzajímavější?

Úvodní slovo Radka Vokála z RedHatu jsem bohužel nestihl, ale rovnou na něj navazovala přednáška o smyslu Open Source komunity, na níž bude kladen mnohem větší důraz a v budoucnu bude důležitější. Zajímavých přednášek bylo po nastudování programu až až - ostatně, prostoru na pauzu evidentně moc nebylo.


Z prvního dne mě zaujala přednáška s názvem Chains of Trust in Confidential Computing, na které autor mluvil o tom, jak provádět ověřování a zpracování důvěrných dat či představení různých modelových přístupů (např. RATS model atp.). To bylo vlastně hodně řešené téma - důležitost zabezpečení a izolace dat, zejména v Kubernetes. Ale nechyběly ani přednášky na témata jako Platform as a Product, Seitan, Project Forester aj.


Po náročném přednáškovém dni jsme se šli s ostatními zchladit Starobrnem (čti Březňákem) a stavil se dokonce i bývalý Etneterák. No krása, pátek je u konce!


Hands-on, kde jsme „deplojovali" Middleware

V sobotu už jsem vyrazil na workshop a srandovní „hands-on”, kde byla tlačenice - „deplojovali" jsme Middleware na zprovoznění Oauth společně s databází… Co dodat.


Nakonec nejzajímavější přednáška dne byla ta poslední - Why is it always DNS, TLS and bad configs? Byla to odlehčenější přednáška na závěr převážně o použití Elasticu a jeho možnosti.


A večer byla pártoška na plovárně - bohužel nebyla na prýglu (čti brněnská přehrada), tam byla jiná párty alias dronová show.


Unavená neděle

Poslední den jsem byl už značně unaven. Sekal jsem jednu přednášku za druhou a nebylo moc oddechu. Ale musel jsem vydržet, protože ta nejzajímavější přednáška byla ta poslední.


Byla od Daniela Walshe, sympatického amíka, a týkala se kontejnerů v autě. Ukázal koncept využití kontejnerů v automobilovém průmyslu a ukázal, jak mohou být kontejnery využity v řídících jednotkách vozidel. Palčivý problém byl zejména startování kontejnerů, kdy bylo potřeba nahodit kontejner do 2s (třeba zapnutí parkovací kamery).


Celkově byl DevConf super. Zejména díky lidem, kteří tam byli a díky našlapaným kvalitním přednáškám.

Statistika na závěr:

Celkový počet navštívených přednášek: 13

Celkový počet navštívených lightning talků: 5

Celkový počet navštívených workshopů: 1

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky