AUTOR
Miloš Felix

Etnetera Mobile Academy – jak jsme se naučili učit

Na jaře se u nás uskutečnil historicky první ročník Etnetera Mobile Academy. O co se jednalo? Společně s Janem Čislinským, Petrem Urbanem, Jiřím Zoudunem a Jakubem Nižaradzem jsme si vyzkoušeli roli mentorů a naučili 13 skvělých studentů vyvíjet aplikace v jazyce Swift pro platformu iOS. V neposlední řadě jsme našli nového kolegu.

Proč jsme se rozhodli věnovat soboty lekcím programování?

Poprvé jsme o akademii v mobilní divizi mluvili už v roce 2016. Postrádali jsme větší propojení s komunitou mobilních vývojářů a možnost sdílet naše zkušeností a know-how. Tenkrát jsme se rozhodovali, jestli půjdeme cestou vzdělávání nebo se raději zaměříme na budování komunity. Zvolili jsme budování komunity a společně s Avastem a Ackee rozjeli mDevTalk – pravidelné meet-upy mobilních vývojářů, které běží dodnes a každé dva měsíce se těší velkému zájmu.

EMA_02

Nakonec ale došlo i na uspořádání akademie. I na nás dopadá dlouhodobý nedostatek lidí v IT a mobilním vývoji a napadlo nás, že bychom v rámci akademie mohli navázat kontakt s juniorními vývojáři, nebo laiky se zájmem o mobilní vývoj a třeba najít nové kolegy. Také disponujeme seniorním týmem, z jehož zkušeností může vývojářská komunita čerpat, a rozhodli jsme se toho maximálně využít. 

Bohužel, nikdo z nás neměl zkušenosti s učením či mentoringem. Proto jsme se na novou roli začali připravovat pod vedením Hany Čejchanové, která v oblasti prezentačních dovedností a soft skills spolupracovala už s několika týmy z firmy. S námi se zaměřila také na metodiku učení. Během čtyř společných sezení nám pomohla koncept dotáhnout do detailu a připravit nás na perné chvíle, které nás před projektorem čekaly.

Bude mít někdo zájem?

Když jsme se tak důkladně připravili, přirozeně jsme začali mít obavu, jestli se nám podaří vyvolat dostatečný zájem. O akademii jsme informovali prostřednictvím našich sociálních sítí, článkem na webu CzechChrunch i oldschoolovým způsobem: plakátem na vybraných vysokých školách v Praze. Nakonec jsme mohli vybírat z více než 200 registrovaných.
 
Výběr probíhal ve dvou kolech. První kolo byla samotná přihláška, v tom druhém museli zájemci dorazit na osobní pohovor k nám do Etnetery. Setkali jsme se s celkem 33 zájemci z nichž jsme vybrali 16 studentů. Díky tomu, že byl zájem tak velký, bylo možné kurz poskládat převážně z adeptů, kteří již měli nějaké zkušenosti s programováním či vývojem.

EMA_03

Lekce začínaly brzy ráno, což bylo náročné nejen pro nás, ale i pro studenty. Proto jsme při výběru kladli velký důraz na motivaci. Podařilo se nám sestavit skupinu, která si skvěle sedla. Studenti byli v osm ráno nastoupení, snažili se a poctivě plnili všechny zadané domácí úkoly. My jsme každému z nich byli k dispozici pro konzultace i během týdne, čehož někteří využívali. Ze studentů v průběhu kurzu vznikla skvělá parta i my k nim opravdu přilnuli. Myslím, že i to mělo vliv na to, jak zapálení jsme všichni byli. Zadané úkoly jsme společně řešili i v hospodě u piva. Jeden student za námi dojížděl z Děčína a dva dokonce z Brna! Nejlepší domácí úkoly zpracovávala maminku dvou malých dětí, která na ně pravděpodobně měla nejméně klidu.

Kurz úspěšně absolvovalo 13 účastníků. Místo jsme nabídli třem nejlepším. S ostatními ale zůstáváme v kontaktu. Díky času, který jsme společně strávili, se nám podařilo na studenty přenést kouzlo Etnetery, a věřím, že se pracovně ještě setkáme.

Pochvala závěrem

Akademie pro nás byla ohromná zkušenost a považuji ji za velký úspěch. V dotazníku spokojenosti, který studenti na konci kurzu vyplnili, si stěžovali pouze na klimatizaci, která běžela ve víkendovém režimu, a nedostatek slaného občerstvení :) I nám toho akademie mnoho dala a obrovsky nás posunula dál. Nejen, že jsme našli nového kolegu, kterého už známe a víme, že se mu u nás bude líbit. Také jsem zjistil, že mám v týmu několik talentovaných mentorů, kteří se v učení ostatních vyloženě našli.
 
I když jsme s prvním kolem spokojení, přeci jen nešlo všechno úplně hladce. Vůbec jsme neměli představu, kolik času nám akademie zabere. Velmi rychle jsme si ke studentům vybudovali vazby a věnovali se jim nad rámec původních plánů. Zkrátka nešlo říct ne. V žádném případě ale nechceme skončit u prvního kola. Sledujte naše sociální sítě, aby vám informace o dalších kolech Etnetera Mobile Academy neutekly!

    Závěrečná párty probíhala dole bez, tedy bez bot…. Na obrázku si Milan Čáp a Petr Urban dávají “high five” spodem.  

Co o Etnetera Mobile Academy řekli samotní účastníci?

Jsem opravdu vděčná, že jsem dostala šanci projít si Mobile Academy. Získala jsem nejen nové vědomosti, ale také sebevědomí, že když chci, tak zvladnu držet krok se zkušenými programátory. Jsem ráda, že už nebudu muset vstávat ve čtyři ráno, ale budete mi všichni chybět.

Martina

Obrovské ĎAKUJEM patrí všetkým mentorom, spolužiakom a samozrejme Etnetere. Nikdy by ma nenapadlo, že sa toho dokážem za 2 mesiace tolko naučiť. Organizácia, študijné materiály, učivo, domáci úkoly… za všetko dávam 1**.

Dorota

Líbila se mi otevřenost mentorů, jejich ochota vysvětlit a pomoct a otevřít nám pohled do praktických poznatků iOS vývoje. Zprostředkovali dokonalou atmosféru a vybrali super spolužáky.

Michal 
 

 

Přečti si taky