AUTOR
Lucie Tesař

Kancl vs. Kanáry? Odkud se pracuje lépe 🤔

Pracovat z kanceláře už se dneska „nenosí”. Co před několika lety bylo standardem už neplatí. Dříve Digitální nomádi jsou už dnes prostě jen lidé, kteří pracují remote. A jsou ale i tací, kteří nedají dopustit na kancelářské prostředí. Je potřeba říct, že ať už tak či onak, u nás v Etnetera Group je možné obojí. A chceme ukazovat výhody obou světů.

Jako dva příklady tu máme Jitku (HR Etnetera Core), která je spíš v týmu Kancelář, na té druhé straně je Eliška (z Etnetera Flow), která na dva měsíce odjela pracovat na Kanárské ostrovy. Zaměřili jsme se na Výhody, Výzvy, Produktivitu a Work-Life Balance.

Co považuješ za výhodu při práci v kanceláři / remote?

Jitka (kancl): Člověk lépe uhlídá začátek a konec. Je jasné, že pro určitá témata prostě osobní kontakt nenahradíš. Pořád jsme lidé a lépe se nám jedná, když vedle sebe sedíme v jedné místnosti. Nedovedu si například představit přijmout člověka bez toho, aniž bychom se potkali osobně. Emoce, které zachytíš při osobním sezení se v rámci videa vytrácí. Home office pak člověk dobře využije pro systematičtější práci, má šanci více přemýšlet. Důležitý je mít “svůj prostor a klid”, což naštěstí díky domácí kanceláři mám.


Eliška (remote): Užívam si život a naplno sa realizuem v práci, jsem bez obmedzení zapojená do našich projektov, venujem sa ľudom v našom týme a neprichádzam o žádný z našich obohacujúcich a tvůrčích rozhovorov. Zároveň viem s prácou skĺbiť aj svoju vášeň pre cestovanie a objavovanie nových miest. Remote sa mi darí lepšie zorganizovať si čas a priority podľa mojich preferencií a je jednoduchšie najísť kľud na sústredenú a kreatívnu prácu.


Co je pro tebe největší výzva?

Jitka (kancelář): Někdy velký hluk a člověk se potom hůř soustředí. Dost často tak člověk přerušuje práci pro spoustu podnětů. Největší výzva je tedy udržet fokus.


Eliška (remote): Pri práci v zahraničí je najdôležitejšie zabezpečiť si internetové pripojenie a myslieť dopredu. V každom ubytovacom zariadení sa na to osobitne pýtam hostiteľa. Pri mega hovoroch sa mi osvedčilo pripojenie zvuku cez dáta a videa cez miestnu wifi sieť. Naučilo ma to tiež neplánovať narýchlo hovor, ale využiť pracovnú komunikáciu na Slacku.

Za Eliškou (úplně vlevo) přijeli na Kanáry i její kolegové z Etnetera Core & Etnetera Flow.


Najväčšou výzvou však bol FOMO (Fear of Missing Out). S kolegami sa pravidelne stretávame osobne na rôznych podujatiach a toto mi chýbalo. Zároveň sa veľa vecí po skončení stretnutia tak trochu rozsekne v osobnej diskusii v kancelárii. O nič z toho som nechcela prísť a vtedy som si uvedomila, že FULL remote nie je pre mňa.

Jak jsi na tom s produktivitou?

Jitka (kancl): V kanclu jsem určitě více efektivní v rámci témat, které potřebuji diskutovat s ostatními. Jsou prostě věci, které vyřeším mnohem rychleji tváří v tvář. Navíc je mi bližší mluvení než psaní mailu či jiných zpráv. U skupinových schůzek mám mnohem lepší možnost se zapojit, když jsem přímo na místě. I když se snažíme o tom, aby se u hybridních schůzek vyvažoval přístup všech, ten, kdo je na místě, se lépe zapojí. Zároveň lépe zachytím emoce a lépe na ně reaguji. Dny v kanceláři si právě plánuju tak, aby pokryly „schůzkovou” agendu - porady, pohovory, 1on1 a podobně.

V případě, že je Jitka na home-office, udržuje se fyzicky i mentálně v kondici taky díky posilce.


Eliška (remote): Úprimne povedané... Nie je to ľahké, pretože v novom prostredí je veľa nových, zaujímavých podnetov a rušivých elementov. Osvedčilo sa mi presťahovať sa na nové miesto vždy na začiatku víkendu alebo si vziať v piatok či pondelok voľno. To mi poskytlo dostatok času na skúmanie, objavovanie a zorientovanie sa, ako aj na zabezpečenie základných vecí na každodenné fungovanie a prispôsobenie sa pracovnému prostrediu. Potom som sa už vedela v pohode sústrediť na prácu.

Jak se ti daří udržovat work-life balance?

Jitka (kancl): Tak tady mám zatím slabinu. Do kanceláře jezdím na 7:00, abych stihla nějak rozumně odjet a měla tak šanci vyzvednout syna z tréninku, sama si zahrála beach…. prostě dělala nepracovní věci. Upřímně skoro vždy je to stres, jelikož to prostě v kanclu nezabalím včas a pořád někam dolítávám. Ale pracuji na tom a věřím v lepší zítřky:-)


Eliška (remote): Pre mňa je jednoduchšie udržiavať rovnováhu medzi pracovným a nepracovným časom v remote office. Ak som v Etnetérii, zvykne ma atmosféra a ľudia v kancli trochu „pohltiť” a potom vysedávam v práci pomerne dlho, nechce sa mi odtiaľ odísť. Nemyslím si, že takýto režim je efektívny a dostatočne produktívny. Naopak, v remote office si sama určím, kedy zaklapnem počítač a viem lepšie sledovať, či využívam svoj čas vyvážene.

Přečti si taky