AUTOR
Ondřej Pospíšil

Back&Biscuits zdvihli hozenou rukavici a slaví první desítku! 🎈

Back&Biscuits jsme založili s vizí vytvořit prostředí pro sdílení znalostí a zkušeností mezi programátory vycházející z modelu komunitní praxe. Tento formát nabízí jedinečnou platformu, kde mohou účastníci společně růst a sdílet své dovednosti, čímž posilují celou programátorskou komunitu. Ti z vás, kteří nejsou na našem blogu poprvé, jistě znají i „staršího bráchu" tohoto projektu - Front&Cookies.

Od našich kolegů jste se již dozvěděli mnoho novinek a zajímavostí ze světa frontendu, a to především díky platformě Front&Cookies (F&C). Tuto pomyslně hozenou rukavici jsme nemohli dlouhodobě ignorovat a tak tedy nastal čas předvést naši backendovou platformu - Back&Biscuits (B&B). Název záměrně kopíruje formát F&C, jelikož jde primárně o komunitu lidí se stejným zájmem, v našem případě Backend a k povídání si rádi dáme nějaké ty Biscuits.

Kdo nesdílí s námi, sdílí proti nám

B&B jsme založili s cílem vytvořit prostředí pro sdílení znalostí a zkušeností mezi programátory, kdy jsme vycházeli z konceptu Community of Practice (CoP). Zde si vypůjčím definici z Wikipedie:

Je to skupina lidí, kteří sdílejí zájem nebo vášeň pro něco, co dělají, a učí se, jak to dělat lépe, tím jak spolu pravidelně komunikují.

V praxi to znamená, že témata a přednášející přicházejí „od spodu”. Pokud jsme vyzkoušeli na projektu zajímavou novou technologii a chceme ji ukázat zbytku firmy, uděláme přednášku. Pokud jsme se při implementaci hodně natrápili s nějakou větší chybou, uděláme přednášku.

Záběr přednášek je tedy velmi široký a vychází primárně z potřeb programátorů. Přednášet může tedy v podstatě kdokoliv, což značně zvyšuje angažovanost účastníků.

Pořád na tom makáme

Troufám si říct, že s každou událostí se zlepšujeme. Aktuálně je každá přednáška rozdělena na 3 části:

První částí je statusové okénko, kterému říkáme Projektové drobky, kde je v několika minutách představen jeden z mnoha probíhajících projektů v Etneteře. Cílem tohoto bloku je rozšířit povědomí všech účastníků o tom, co se děje na ostatních projektech.

Následuje hlavní téma, které je vždy dopředu oznámeno a ve většině případů je úzce spojeno s nějakou technologií, zkušenostmi či novinkami v IT světě. Cílíme na to, abychom střídali vzdělávací témata s praktickými zkušenostmi, tak aby si pravidelně každý přišel na to své.

Poslední a někdy i nejdůležitější částí je následná diskuse, která se už několikrát protáhla tak, že trvala déle než přednáška samotná. Za což jsme rádi, protože diskuse je velmi důležitá k tomu, abychom udělali správný krok kupředu.

přednáška probíhá online i offline formě

Ohlédnutí

Na začátku března 2024 jsme oslavili malé výročí - máme za sebou první desítku událostí, takže nastal ten správný čas na zpětné ohlédnutí a drobnou rekapitulaci.

Historie B&B se začala psát v říjnu 2023, kdy jsme zorganizovali první přednášku na téma probíhajících projektů, které cílí (nejen) na zlepšení a posun technologického stacku v Etneteře. Přednášku nemohl připravit nikdo jiný než Martin Kačer - technologický ředitel.

Od té doby se pravidelně scházíme každé dva týdny. A stihli jsme spoustu zajímavých témat. Například v období Vánoc jsme se zapojili do akce Advent of Code a na přednášce jsme probírali různé cesty řešení.

Hlavním cílem bylo přijít s řešením, které bude ctít zásady “Clean Code” a bude tedy snadno pochopitelný. Pochopitelný kód by měl být dobře čitelný, lehce rozšířitelný a snadno udržovatelný.

Co bude dál?

Spousta dalších přednášek! Jak jinak

Při číslování událostí jsme začali s číslem 001. Pokud nám vydrží podobné tempo, tak se do tohoto značení vejdeme téměř 40 let. Prostoru máme tedy více než dost, ale nesmíme usnout na vavřínech a jít krok po kroku. Takže další malé výročí bude 20 událostí.

Přečti si taky