AUTOR
Ondřej Pospíšil

Back&Biscuits zdvihli hozenou rukavici a slaví první desítku! 🎈

Back&Biscuits jsme založili s vizí vytvořit prostředí pro sdílení znalostí a zkušeností mezi programátory vycházející z modelu komunitní praxe. Tento formát nabízí jedinečnou platformu, kde mohou účastníci společně růst a sdílet své dovednosti, čímž posilují celou programátorskou komunitu. Ti z vás, kteří nejsou na našem blogu poprvé, jistě znají i „staršího bráchu" tohoto projektu - Front&Cookies.

Od našich kolegů jste se již dozvěděli mnoho novinek a zajímavostí ze světa frontendu, a to především díky platformě Front&Cookies (F&C). Tuto pomyslně hozenou rukavici jsme nemohli dlouhodobě ignorovat a tak tedy nastal čas předvést naši backendovou platformu - Back&Biscuits (B&B). Název záměrně kopíruje formát F&C, jelikož jde primárně o komunitu lidí se stejným zájmem, v našem případě Backend a k povídání si rádi dáme nějaké ty Biscuits.

Kdo nesdílí s námi, sdílí proti nám

B&B jsme založili s cílem vytvořit prostředí pro sdílení znalostí a zkušeností mezi programátory, kdy jsme vycházeli z konceptu Community of Practice (CoP). Zde si vypůjčím definici z Wikipedie:

Je to skupina lidí, kteří sdílejí zájem nebo vášeň pro něco, co dělají, a učí se, jak to dělat lépe, tím jak spolu pravidelně komunikují.

V praxi to znamená, že témata a přednášející přicházejí „od spodu”. Pokud jsme vyzkoušeli na projektu zajímavou novou technologii a chceme ji ukázat zbytku firmy, uděláme přednášku. Pokud jsme se při implementaci hodně natrápili s nějakou větší chybou, uděláme přednášku.

Záběr přednášek je tedy velmi široký a vychází primárně z potřeb programátorů. Přednášet může tedy v podstatě kdokoliv, což značně zvyšuje angažovanost účastníků.

Pořád na tom makáme

Troufám si říct, že s každou událostí se zlepšujeme. Aktuálně je každá přednáška rozdělena na 3 části:

První částí je statusové okénko, kterému říkáme Projektové drobky, kde je v několika minutách představen jeden z mnoha probíhajících projektů v Etneteře. Cílem tohoto bloku je rozšířit povědomí všech účastníků o tom, co se děje na ostatních projektech.

Následuje hlavní téma, které je vždy dopředu oznámeno a ve většině případů je úzce spojeno s nějakou technologií, zkušenostmi či novinkami v IT světě. Cílíme na to, abychom střídali vzdělávací témata s praktickými zkušenostmi, tak aby si pravidelně každý přišel na to své.

Poslední a někdy i nejdůležitější částí je následná diskuse, která se už několikrát protáhla tak, že trvala déle než přednáška samotná. Za což jsme rádi, protože diskuse je velmi důležitá k tomu, abychom udělali správný krok kupředu.

přednáška probíhá online i offline formě

Ohlédnutí

Na začátku března 2024 jsme oslavili malé výročí - máme za sebou první desítku událostí, takže nastal ten správný čas na zpětné ohlédnutí a drobnou rekapitulaci.

Historie B&B se začala psát v říjnu 2023, kdy jsme zorganizovali první přednášku na téma probíhajících projektů, které cílí (nejen) na zlepšení a posun technologického stacku v Etneteře. Přednášku nemohl připravit nikdo jiný než Martin Kačer - technologický ředitel.

Od té doby se pravidelně scházíme každé dva týdny. A stihli jsme spoustu zajímavých témat. Například v období Vánoc jsme se zapojili do akce Advent of Code a na přednášce jsme probírali různé cesty řešení.

Hlavním cílem bylo přijít s řešením, které bude ctít zásady “Clean Code” a bude tedy snadno pochopitelný. Pochopitelný kód by měl být dobře čitelný, lehce rozšířitelný a snadno udržovatelný.

Co bude dál?

Spousta dalších přednášek! Jak jinak

Při číslování událostí jsme začali s číslem 001. Pokud nám vydrží podobné tempo, tak se do tohoto značení vejdeme téměř 40 let. Prostoru máme tedy více než dost, ale nesmíme usnout na vavřínech a jít krok po kroku. Takže další malé výročí bude 20 událostí.

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky