AUTOR
Jan Nuc

Bára, Michael, Jarda a Patrik. Mobilní akademie probudila talenty

Letos na jaře jsme v Etneteře uzavřeli třetí ročník Mobilní akademie, tedy kurzu pro začínající nebo lehce pokročilé nadšence do mobilního vývoje. Účastníci Android a iOS fakulty zakončili Akademii diplomem a někteří z nich od nás dokonce dostali nabídku stálé práce mobilního vývojáře. Konkrétně Bára, Michael, Jarda a Patrik. Co jim Etnetera Mobile Academy dala a jaké jsou první dojmy na pozici vývojáře? Zeptali jsme se jich.

Mobilní akademie se už od prvního domácího zadání vyšplhala na první příčku mých školních/pracovních priorit. Praktických skills mi dala víc než předměty na FITu, které jsou z většiny spíše teoretičtější,” říká Patrik, který je teď Android vývojářem. S tím souhlasí i Michael: „Akademie mi dala možnost ucelit si znalosti potřebné pro vývoj aplikací.” Vstávání o víkendu pro něj ale bylo náročné, jelikož si podle jeho slov rád pospí.

Pro většinu je práce v Etneteře první větší pracovní zkušeností, což je samo o sobě docela náročné. I s tím se musí člověk vypořádat. V tomto ohledu se hodí podpora kolegů z Mobile týmu. „Nebýt rozdílů ve zkušenostech a vědomostech, tak člověk vlastně ani neví, že je nováček. Nikdy se mi nestalo, že by se na mě někdo koukal spatra nebo negativně reagoval na jakýkoliv elementární dotaz. A bůh ví, že já bych ze sebe občas rostla,” směje se třeba Bára.

A že je podpora kolegů pro nováčky v Etneteře a koneckonců i v samotném oboru důležitá, potvrzuje třeba Jarda. „Nejvíc mě překvapilo to, že i když jsem byl nováček, tak mě zbytek týmu bral jako rovnocenného kolegu od první chvíle,” říká Jarda a dodává: „Dokonce při plánování některých technických věcí na projektu mi seniorní kolega naslouchal a několik věcí se řešilo dle mého návrhu,” pochvaluje si.

Bára, Michal, Jarda, Patrik

Fuck-upy 

Jako začínající vývojáři se už při řešení úkolů v Mobilní akademii mohli setkat s několika fuck-upy, které jim zkomplikovaly práci. Vždycky ale měli nynější absolventi zkušené mentory, kteří jim pomohli. No a teď jsou z mentorů kolegové a vytváření aplikací už není tzv. nanečisto.

Už mám za sebou několik issues s pocitem, že se do toho dostávám, tak doufám, že za rohem na mě ty fuck-upy nečekají, třeba při testování… A nebo nedej bože nějaké bugy,” doufá Patrik.

Bára největší trable zažila asi přímo v rámci Mobilní akademie, kdy si u některých úkolů říkala, že nic horšího už asi být nemůže. To ale ještě nevěděla, kolik ji toho ještě čeká.

Ačkoliv se to v průběhu akademie dalo odtušit, dveře do světa mobilního vývoje mi opravdu otevřel až samotný nástup do Etnetery. Ta občasná prozření z nevědomosti jsou pro mě nejspíš největší výzvou, ale je jen na člověku, jak se k ní postaví a zda dá prostor frustraci, beo naopak nadšení z něčeho nového,” zakončuje Bára.

A jaké jsou příběhy absolventů z dřívějších ročníků Etnetera Mobile Academy? Přečtěte si je v našem dřívějším článku Co dělají absolventi dnes nebo si pusťte jejich dojmy na našem YouTube kanálu.

 

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky