AUTOR
Jan Nuc

Bára, Michael, Jarda a Patrik. Mobilní akademie probudila talenty

Letos na jaře jsme v Etneteře uzavřeli třetí ročník Mobilní akademie, tedy kurzu pro začínající nebo lehce pokročilé nadšence do mobilního vývoje. Účastníci Android a iOS fakulty zakončili Akademii diplomem a někteří z nich od nás dokonce dostali nabídku stálé práce mobilního vývojáře. Konkrétně Bára, Michael, Jarda a Patrik. Co jim Etnetera Mobile Academy dala a jaké jsou první dojmy na pozici vývojáře? Zeptali jsme se jich.

Mobilní akademie se už od prvního domácího zadání vyšplhala na první příčku mých školních/pracovních priorit. Praktických skills mi dala víc než předměty na FITu, které jsou z většiny spíše teoretičtější,” říká Patrik, který je teď Android vývojářem. S tím souhlasí i Michael: „Akademie mi dala možnost ucelit si znalosti potřebné pro vývoj aplikací.” Vstávání o víkendu pro něj ale bylo náročné, jelikož si podle jeho slov rád pospí.

Pro většinu je práce v Etneteře první větší pracovní zkušeností, což je samo o sobě docela náročné. I s tím se musí člověk vypořádat. V tomto ohledu se hodí podpora kolegů z Mobile týmu. „Nebýt rozdílů ve zkušenostech a vědomostech, tak člověk vlastně ani neví, že je nováček. Nikdy se mi nestalo, že by se na mě někdo koukal spatra nebo negativně reagoval na jakýkoliv elementární dotaz. A bůh ví, že já bych ze sebe občas rostla,” směje se třeba Bára.

A že je podpora kolegů pro nováčky v Etneteře a koneckonců i v samotném oboru důležitá, potvrzuje třeba Jarda. „Nejvíc mě překvapilo to, že i když jsem byl nováček, tak mě zbytek týmu bral jako rovnocenného kolegu od první chvíle,” říká Jarda a dodává: „Dokonce při plánování některých technických věcí na projektu mi seniorní kolega naslouchal a několik věcí se řešilo dle mého návrhu,” pochvaluje si.

Bára, Michal, Jarda, Patrik

Fuck-upy 

Jako začínající vývojáři se už při řešení úkolů v Mobilní akademii mohli setkat s několika fuck-upy, které jim zkomplikovaly práci. Vždycky ale měli nynější absolventi zkušené mentory, kteří jim pomohli. No a teď jsou z mentorů kolegové a vytváření aplikací už není tzv. nanečisto.

Už mám za sebou několik issues s pocitem, že se do toho dostávám, tak doufám, že za rohem na mě ty fuck-upy nečekají, třeba při testování… A nebo nedej bože nějaké bugy,” doufá Patrik.

Bára největší trable zažila asi přímo v rámci Mobilní akademie, kdy si u některých úkolů říkala, že nic horšího už asi být nemůže. To ale ještě nevěděla, kolik ji toho ještě čeká.

Ačkoliv se to v průběhu akademie dalo odtušit, dveře do světa mobilního vývoje mi opravdu otevřel až samotný nástup do Etnetery. Ta občasná prozření z nevědomosti jsou pro mě nejspíš největší výzvou, ale je jen na člověku, jak se k ní postaví a zda dá prostor frustraci, beo naopak nadšení z něčeho nového,” zakončuje Bára.

A jaké jsou příběhy absolventů z dřívějších ročníků Etnetera Mobile Academy? Přečtěte si je v našem dřívějším článku Co dělají absolventi dnes nebo si pusťte jejich dojmy na našem YouTube kanálu.

 

Přečti si taky