AUTOR
Dalibor Pulkert

Mobilní aplikace Fortuna

S Fortunou, největší sázkovou kanceláří ve střední evropě, spolupracujeme na vývoji online a mobilního sázení od roku 2009. Úspěšnost spolupráce neposuzujeme jenom pocitem oboustranné spokojenosti, ale také čísly. Fortuně v prvním pololetí 2016 vzrostl počet přijatých sázek o 24 %. Jakou roli v tom sehrálo mobilní sázení?

Lví podíl na růstu náběru tiketů mají právě mobilní kanály. I když je web komfortně dostupný v prohlížeči v telefonu, stále sebou nese omezení v spojená s uživatelským rozhraním nebo s nepohodlím: přihlašování uživatele, procházení nabídky, rychlost sestavení složitějších tiketů atd.

Uvědomuju si, jak náročný zadavatel my jako Fortuna jsme. Mobilní divize Etnetery dokázala naplnit všechna naše očekávání a požadavky. Výsledkem je aplikace, na kterou jsme hrdí po uživatelské i technické stránce. Přesto neusínáme na vavřínech a šlapeme do dalšího vývoje.Jan Horyna, Head of Online Development

„Mobilní sázení ve Fortuně má svoji tradici. Stejně tak i naši vzájemná spolupráce. První plně mobilní web, na svou dobu neuvěřitelně optimalizovaný pro tehdejší špičku mobilních telefonů, byl vyvinut právě Etneterou. Když padlo rozhodnutí pro plně nativní vývoj mobilních aplikací, jako partner byla zcela logicky vybrána mobilní divize Etnetery. Plynulý přechod na nové aplikace a business výsledky nám jen dokládají, že to była volba správná.”, říká Jan Horyna. Proto byl vývoj v roce 2015 a 2016 zaměřen hlavně na mobilní aplikace.

Fortuna sázky live

Ukousli jsme si obrovské sousto, ale hodně jsme se toho naučili a na výsledek jsme hrdí. Výsledná aplikace snese srovnání se světovou špičkou v oblasti bettingu a v lecčem je i předčí. V rámci vývoje mobilních aplikací v České republice co do rozsahu a velikosti vývoje lze najít jen pár srovnatelně velkých projektů. Výčet funkcí by byl opravdu dlouhý. Nejzajímavější z hlediska uživatele a byznysu jsou:

  • Push notifikace: Chcete mít kontrolu nad vyhodnocením tiketu, aniž byste vytahovali mobil z kapsy? Notifikace vás o něm informují v reálném čase. Pokud máte chytré hodinky, zprávy můžou chodit přímo do nich.
  • Sportovní videopřenosy: Videostreaming umožňuje sledovat hru v reálném čase a sázet na jediné obrazovce.
  • Pokročilé statistiky a grafy: Bez kompletních informací se opravdový sázkař nemůže správně rozhodovat. Poměry držení míče, statistika vzájemných zápasů, fauly, karty…všechno přímo v aplikaci.
  • Rychlosázka na long-tap: Snadné gesto pro bleskurychlé uzavření jednoduché sázky. Výborně pro Live sázení, kde dochází ke změnám kurzu i několikrát za sekundu.
  • Pokročilá gesta pro rychlou navigaci: Umožňují výrazně svižnější sestavení tiketu a orientaci v desítkách tisíc kurzů.
  • Rychlé fulltextové hledání: Svůj oblíbený tým nebo ligu najdete zadáním prvních tří písmen. Aplikace si vaše minulá hledání pamatuje.
  • TouchID: Přihlášení přes otisk prstu je bezpečně a komfortní zároveň. Brzo bude funkce dostupná i pro Android.
  • Přehled tiketů a rychlá filtrace: Tikety podporují detailní filtraci a umožňují lepší orientaci v sázenkách.
  • Dostupné mapy a pobočkový lokátor: Chcete si skočit na pobočku Fortuny? Aplikace vás povede k nejbližší pobočce v okolí pomocí GPS.
  • Zkratky 3D Touch (iOS): Aplikace podporuje nejnovější technologii společnosti Apple. Nejen spuštění aplikace, ale i další pohyb v ní je pomocí silného stisku rychlejší.

Pod technickou pokličkou

Při sázení je kladen velký důraz na rychlost, ať už uživatelského rozhraní, tak rychlost propsání změn kurzu ze sázkového systému do koncového zařízení zákazníka. Náš cíl byl vytvořit aplikaci, která bude svižná a práce s ní bude sázkaře bavit i na pomalejších a méně výkonných zařízeních. Jejich penetrace na trzích, kde Fortuna operuje, je velmi významná (například v Polsku). Jako referenční zařízená proto byla zvolena Samsung Galaxy SIII Mini a iPhone 4s. Ve finálních fázích vývoje byl tedy kladen důraz na ladění a optimalizaci na slabších strojích.

Sázka na jistotu

Pro naplnění požadavku rychlo propsání změn kurzu jsme použili technologii otevřených soketů (open sockets), která na rozdíl od cyklického doptávání na změny (polling) drží spojení neustále otevřené a změny se tedy přenesou okamžitě, když nastanou (push).

Na zdraví a Fortunu

Při vývoji a finálním ladění výkonnosti jsme používali náš nástroj Smartmeter.io. Před spuštěním jsme si tak mohli být jistí, že zvládneme nápor uživatelů během olympiády. Dle interního srovnání se můžeme pochlubit umístěním v TOP5 (proti veškeré, nám známé mobilní konkurenci v oblastni sportovních sázek). V rámci sázkového segmentu, jehož velikost (pouze legální část) je odhadována na 700 miliard USD, to opravdu není špatný výsledek.

Přečti si taky