AUTOR
Jan Nuc
18
.
2
2022
|

Vytvořili jsme obrazy pomocí robotů a jejich aukcí pomohli azylovému domu

Tradičně v Etneteře pořádáme akci zvanou Kódohraní, která byla doposud určená především pro znalce kódu. Letos se ale pomyslné brány otevřely i „amatérským” zájemcům. Šlo nám tentokrát o jediné - pomocí robotického pomocníka nakreslit obrazy. A ty pak vydražit. Za peníze. Pro Charitu.

Přihlášené týmy dostaly do rukou robotická vozítka poháněná platformou Micro:bit s nadstavbou Ring:bit a vlastním pluginem pro Kumatic vytvořeným na 3D tiskárně. Zapojit se tak mohl opravdu kdokoliv, protože šlo vše udělat jednoduše v prohlížeči.

„Díky výukové platformě Micro:bit, kterou společně s britskou BBC vyvíjí Microsoft, bylo možné, aby se zapojil opravdu kdokoliv. Programovat mohli lidé ‚kódem nepolíbení‘ například z HR nebo obchodu, stejně tak i ostřílená firemní programátorská esa. Platforma umožňuje programovat pomocí vizuálního přetahování bloků bez nutnosti psaní kódu, ale stejně tak nabízí i Javascript s Typescriptem nebo Python,” vysvětlil náš kolega a organizátor Kuba Frydrych. 

Generative Art

Cílem celého snažení mělo být umění, kterému se říká Generative Art (umění vytvořené zcela nebo zčásti vytvořené pomocí autonomního systému). Ve zkratce musely všechny týmy nastavit vozítko tak, aby fixem vytvořilo malířské originály, a to v rámci tří kategorií:

  • Generative: dílo podle vlastní představivosti
  • Chair: prostě malování židle
  • Be sharp: vytvoření obdélníku a uvnitř něj vystředěného čtverce podle přesně daných velikostí zveřejněných před začátkem

Možná by se mohlo zdát, že vytvoření obdélníku je brnkačka… Ale chyba lávky! To byla právě ta nejtěžší challenge, protože robotické vozítko Ring:bit je určené pro základní seznámení s robotikou a přesnost rozhodně nepatří mezi jeho přednosti. Naprogramovat vozítko na tak přesné pohyby je obtížné a chce to nutnou dávku vytrvalosti, kreativity a inovativních nápadů.

kolážkodo

Šest obrazů a těžký prachy

Na konci soutěže se odebrala porota, složená ze tří znalců v oboru grafiky a umění, aby vybrala jednoho vítěze z každé kategorie.

Nakonec se podařilo zasadit do rámů šest „uměleckých” děl se vzletnými názvy jako Džungle, Sedmikráska, Západ slunce, Lehátko, Hrany a Rybka v akváriu. No a všechny se podařilo umístit do interní etneteří aukce, abychom získali peníze na dobrou věc.

A boj v aukci obrazů byl opravdu lítý. Příhozy padaly z jedné strany na druhou, přihazující kolegové pomalu odpadávali, než se nakonec obrazy prodaly za finální sumy. Celkem jsme tak získali 23 822 korun, které jsme následně odeslali do Arcidiecézní charity Praha, konkrétně na podporu Azylového domu Gloria pro ženy s dětmi v nouzi.

collage

Přečti si taky