AUTOR
Dalibor Pulkert

mDevTalk #1: Od nápadu k 250 účastníkům

Máme za sebou první z řady akcí, které jsme pojmenovali mDevTalk, a já doufám, že to byl úspěšný start. Dorazilo kolem 250 lidí a první zpětná vazba je pozitivní. Chtěl bych vás vzít do zákulisí akce a ukázat vám, jak taková snaha o budování komunity probíhá.

V Čechách chybí komunita mobilních vývojářů. Pokoušíme se to změnit.

Existují sice akce, které se kolem mobilních aplikací točí, ale nedokážou jít do hloubky. To nám komunita sama potvrdila vzápětí.

   

Moje představa o platformě byla jasná: nechceme konferenci a jednostranný diktát organizátora. Bylo by skvělé, kdyby vznikalo podhoubí pro komunitu, která se bude pravidelně potkávat, ukazovat si zdrojáky a posouvat se dál. Hlavní myšlenka stojí na spojování vývojářů bez ohledu na firmu, kde pracují, a platformě, pro kterou vyvíjí. Chci zapomenout na nevraživost mezi konkurencí, bohužel tak typickou pro český rybníček.

Pojďme se spojit a ukázat světu, že ve střední Evropě žijou schopní vývojáři.Organizátoři mDevTalk

Nechtěl jsem skončit u snění. Začal jsem hledat spojence kolem sebe. Zjistil jsem, že takovou ideu sdílí i Michal Šrajer z Avastu a Martin Půlpitel z firmy Ackee. Naším cílem není self-promo organizátorských firem. Důvod našeho spojení je prostý: tři proutky se zlomí hůř než jeden. Potřebovali jsme vybudovat stabilní partnersví, bez kterého bychom organizaci akce nedokázali dlouhodobě zajistit.

    “Tři běžci doběhnou dál, když si předávají štafetu.”” Zleva pan děkan Tvrdík, Martin Půlpitel z Ackee, Michal Šrajer z Avastu a Dalibor Pulkert z Etnetery.  

Jsme stále na začátku a učíme se. Sníme o tom, že se časem budou hlásit jednotliví členové, že chtějí uspořádat setkání komunity v Brně, Ostravě, Plzni, Bratislavě…prostě kdekoliv. Po dohodě s Michalem jsme zvolili název mDevTalk právě proto, aby pomyslně propojil akci mDevCamp, kterou organizuje Avast (dříve Inmite) už šestým rokem a bylo tak jasné, že se jedná o mobilní komunitu.

   

Přednášky nebo workshopy? Placená registrace? Co vlastně chcete?

První confcall realizačního týmu proběhl koncem roku 2015. V té době jsme měli pouze jednoho speakra, wordpressovou šablonu a spoustu nápadů, na jejichž realizaci bylo zoufale málo času. Rozhodli jsme pro spolupráci v Trellu. Listy Ideas a To-do se plnily. Před prvním mDevTalkem jsme odbavili úctyhodných 91 kartiček (4 ještě visí ve sloupci In progress).

Stále debatujeme o ideálním formátu přednášek. Nejprve jsme chtěli večer postavit na jednom speakrovi a pravidelně střídat zaměření na Android a iOS. Jak víte, tento model jsme opustili a rozhodli se dát prostor několika přednášejícím a tématům najednou. Přesto ještě nevíme, nakolik vám takový formát vyhovuje.

Chcete raději jednoho řečníka, který vás provede teoretickým úvodem i praktickým workshopem v samotném kódu? Máme vyzkoušet systém hlasování o výběru řečníků, jako je tomu na Barcampu?

Vaše názory v komentářích nebo v e-mailu nás mohou posunout správným směrem.

   

Velké otazníky visely také nad způsobem registrace. Mluvili jsme o Eventbritu a vstupném, které by nám pomohlo lépe odhadnout, kolik vás na historicky první mDevTalk skutečně dorazí. Prioritou pro nás ale bylo, aby na akci mohl dorazit opravdu každý a komunita získala co nejvíce příznivců. Teď víme, že z 270 registrací na srazy.info vás přišlo 180, další desítky dorazily bez registrace. Jedná se skutečně o běžný poměr? To ukážou až další mDevTalk večery.

Den M

Čtvrteční odpoledne, přípravy vrcholí. Scházíme se na FIT ČVUT v 16:30. Oblékáme si organizátorská trička a usedáme k registracím. Rozdáváme placky, samolepky, úsměvy i svačinu. Přednášková aula se rychle plní. Po úvodním slovu pana děkana prof. Tvrdíka nastupuje první speaker. Jsme vděční, že naše pozvání přijal Petr Zadražil z Google (video & prezentace na slideshare). Vypráví o knihovnách TensorFlow, které Google vypustil nedávno jako open-source. Pokud používáte například aplikace Google Translate, na pozadí vám pomáhá právě knihovna TensorFlow. Jak funguje? Petr mluví o neuronových sítích a ukazuje nám video, které celý zázrak vysvětluje v několika minutách.

    “Jak se umělá inteligence vlastně učí? To nám vysvětlil Petr Zadražil z Googlu.”  

Přichází Petr Šíma. Zatímco se v rohu nabíjí jeho onewheel, vyhrnuje si rukávy a pouští se do funkcionálně-reaktivního programování (video & prezentace na slideshare). Zabředáváme do zdrojových kódů, opakovaně buildujeme nové verze aplikace a zkoumáme, jak se “to” chová. Na závěr ukazuje zajímavý nástroj, počítadlo ReactiveCocoa.

   

Poslední vystupovuje Petr Hamerník a vypráví o produktu Geneea na extrahovaní informací z textu (video & prezentace na slideshare). Inteligentní algoritmus mimo jiné rozpozná náladu v textu a podchytí i sarkasmus. Bude brzy prioritu e-mailů určovat jejich sentiment?

Zhruba čtvrtina účastníků s námi pokračuje na afterparty do Cafe Prostoru_ v NTK, kde debatujeme nad novými poznatky a zjišťujeme i čerstvou zpětnou vazbu. Zdá se, že to dopadlo dobře. Týden po mDevTalku proběhla retrospektiva celého týmu. Z lednového termínu máme dobrý pocit. Těšíme se, až vám představíme nové téma. Za dva měsíce máme novou šanci se přiblížit vaší představě ideálního komunitního setkání. Malými krůčky, ale přece. Těšíme se na vás ve čtvrtek 31. března na mDevtalk #2!

   

Buďte v obraze, ne pod! Sledujte:

Přečti si taky