AUTOR
Veronika Tomsová

Popáté jsme dělali radost dětem ze ZŠ Žebrák 🧡

Spojení Etnetery (Core) a Základní školy Žebrák vzniklo tak nějak přirozeně. Několik let zpátky jsem totiž dělala asistentku na táboře pro děti se znevýhodněním a v okamžiku, kdy Etnetera oslavovala 20. výročí od vzniku, napadlo mě uspořádat akci právě pro děti z Žebráku (škola mimochodem vznikla ve stejný rok jako naše firma). A tak započala naše dlouholetá spolupráce, která se nakonec propojila i s dalšími firmami v Etnetera Group.

Od té doby jsme pořádali akce pro „naše” děti každý rok. Tedy dokud nám do toho na nějakou chvíli nehodil vidle Covid - to jsme museli šňůru přerušit. K oslavám 25. narozeniny Etnetery byl ale pravý čas zase naše aktivity obnovit a tak jsme se letos mohli sejít s dětmi popáté. Tentokrát jsme nevyrazili jen my z Etnetera Core, ale dorazili také kolegové z Etnetera Flow, Etnetera Activate, Etnetera Motion a Green:Code.

Vyrazili jsme k Mlokovi!

První akce probíhala v Praze a pro děti a pedagogický sbor jsme zajistili autobusovou dopravu. Pro další dva ročníky jsme se rozhodli, že je nebudeme „tahat” tak daleko a místo toho jsme za nimi přijeli do Žebráku a akci uskutečnili v tamním kulturním domě, který je přímo naproti škole. Pořád nás to ale táhlo ven, dostat děti spíše do přírody, když už jsou většinu času v budově školy.

Pro čtvrtý ročník jsme tak zvolili námi ověřené místo - kemp „U mloka” na Berounce, kam jezdíme i my sami. Výhody to má nesporné - není to daleko, je tam čerstvý vzduch, příroda a spousta prostoru.

Hasičský sbor ze Zvíkovce nám pomohl s programem.

Tento ročník se tedy taktéž konal ve zmiňovaném kempu a za to patří díky i majiteli kempu Jindrovi Skleničkovi, že nám připravil skvělé zázemí. Každý rok se snažíme akci něčím posunout kupředu a tentokrát nás napadlo propojení s hasiči ze Zvíkovce.

Sbor se velmi ochotně zapojil a připravil krásný program. Jako plus zajistil další úžasné propojení, a to s ÚSP Zvíkovec - Domov Zvíkovecká kytička. Tedy pro tento rok jsme už přivítali i děti ze Zvíkovce a věřím, že toto spojení už zůstane taktéž pevné.

Počasí nám také hrálo do karet a mohli jsme tak konečně realizovat i projížďku na raftech. Celý program pak vyšperkovalo duo z kapely ½ rebel (Lenka a Radek), které po celé dopoledne bavilo děti hudbou. Do zpěvu se zapojilo i několik dětí a mnohým z jejich talentu ukápla i slza dojetím.

Když se chce, je to hned

Možná si říkáte, že uspořádat podobnou akci může trvat docela dlouho, ale v podstatě stačil hodinový brainstorming a plán byl hotov. Všechno klapalo jako po drátkách, pár telefonátů, mailů a bylo hotovo.


Mám radost z toho, že v dnešní době lidi pořád nejsou nasyceni prosbou o charitativní pomoc a rádi se zapojují. O to větší radost, že se účastníci vrací, protože jsou ze samotného průběhu nadšeni.


Nakonec nesmím opomenout asistenty ze ZŠ a ÚSP a smeknout před nimi, jejich práce je totiž neuvěřitelná. Pro nás to jsou krásné 4 hodiny za rok, ale pro ně 10-12 měsíců kontinuální náročné práce a málokdo si umí představit, jakou fyzickou a hlavně psychickou zátěž to na ně klade.

Přečti si taky