AUTOR
David Mařák

Přímá volba bez lží a populismu? Existuje!

Už od založení mobilní divize v roce 2015 bylo její vedení two-man job. Odchod jednoho člověka proto situaci dost zkomplikuje. Jedna ruka netleská, že. Jak tým volil svého nového teamleadera? Nahlédněte s námi za plentu mobilní divize!

Demise

Dosavadní šéf Dalibor Pulkert v únoru letošního roku odešel za budováním své vlastní firmy a na jeho místo se (s hlasitým souhlasem a podporou týmu) posunul Miloš Jaščur. Aby se mohl soustředit na strategická rozhodnutí, začal k sobě hledat výkonného teamleadera, který by mu pomáhal s každodenním chodem divize. Volby byly jasná volba.

„Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem.“ – Winston Churchill

Setkání s voliči 

Všemu předcházel rozsáhlý brainstorming na výjezdu v Krkonoších, kde se na základě představ o novém rozložení stále rostoucího týmu a obchodních metách jasně definovala očekávání od budoucího teamleadera a podrobný popis jeho práce.   

Kampaň začíná

Do voleb se přihlásili tři uchazeči přímo, další dva kandidáty navrhl tým. Profesní zastoupení bylo čtyři programátoři (poměr Android a iOS byl nerozhodný, pozn. redakce) a jeden projekťák.

Bylo dohodnuto, že o vítězi rozhodne anonymní hlasování všech členů týmu, takže nastal čas lovení voličů, například použitím masivní letákové kampaně.
Hlavním bodem však byly volební prezentace a představení programů i vizí jednotlivých kandidátů.

První prezentoval projekťák Ondra, který je sice v Mobilu teprve půl roku, ale už stihl všem dokázat své manažerské schopnosti.
 

Ondra prezentuje


Ondrova vize pro tým byla úzce spojena s jeho pracovní náplní –  chtěl maximálně zefektivnit chod týmu.

    Volební plakát Ondry, který vychází z firemní zkratky jeho jména – OFr.  

Jako druhý se představil iOS developer Jirka. Ten publikum překvapil vlastnoručně ilustrovanou prezentací jeho vize pro mobilní tým a pro jeho roli teamleadera.

   

Vystoupení kandidátů završil veterán mobilní divize Radek. Svou vizi alegoricky představil jako vikingskou loď, kde je teamleader člověk u kormidla, ale vše záleží na veslujících (čtěte programátorech), kteří jsou hnací silou. Radek zdůraznil, že v případě zvolení tuto výzvu přijme, ale zatím se do nové role bezhlavě nežene.

Zbytek uchazečů se rozhodl odstoupit a v kandidatuře nepokračovat.

    Pro hodnocení prezentací kandidátů jsme používali nejmodernější techniku.  
    Po prezentacích přišel čas na grilování kandidátů otázkami voličů.  

Po prezentacích a debatě kandidátů došlo k samotnému volebnímu aktu, který probíhal za přítomnosti státního dozoru a notáře (obojí v osobě Miloše).

Počítání hlasů & těsný výsledek

Vyhodnocení hlasů bylo veřejné, tak jak ho známe z reality show komerčních televizí (včetně napětí, kdy do posledního hlasu nebylo jasné, kdo se stane vítězem).

Nakonec o jeden hlas zvítězil Jirka Zoudun! Zajímavé je, že Jirka původně kandidovat nechtěl a nominoval ho tým.

„Překvapení, nečekal jsem to. Zároveň je to pro mne něco nového a neznámého, takže jsem zvědavý, jak rychle se do dané pozice dostanu a jaké to bude mít ohlasy u týmu. Nejdřív se musím trochu rozkoukat a sladit první kroky s Milošem. Z dlouhodobého pohledu se chci zaměřit na technickou, ale i lidskou prezentaci týmu, například na sociálních sítích. Myslím si, že znalostí, příležitostí a fotek ze života týmu máme mnoho a je škoda se o ně nepodělit, a tím třeba nalákat nové uchazeče a rozšířit tým.“

Volby pro nás byly rozhodně nevšední zkušenost. Někteří z nás šli k urnám už podruhé (před založením mobilní divize proběhly volby v týmu Synergy. To proti sobě ovšem stáli jen dva kandidáti).
 

Volební urna při volbě teamleadera


Těsný výsledek potvrdil, že osobností v týmu (i jejich příznivců) máme dost.  Vzhledem k tomu, že se mobilní divize rychle rozrůstá, nás pravděpodobně v nejbližší době čeká dělení na menší týmy, během kterého volby určitě zopakujeme.

    Inaugurace a přísaha na ampersand.  

 

Přečti si taky