AUTOR
David Mařák

Přímá volba bez lží a populismu? Existuje!

Už od založení mobilní divize v roce 2015 bylo její vedení two-man job. Odchod jednoho člověka proto situaci dost zkomplikuje. Jedna ruka netleská, že. Jak tým volil svého nového teamleadera? Nahlédněte s námi za plentu mobilní divize!

Demise

Dosavadní šéf Dalibor Pulkert v únoru letošního roku odešel za budováním své vlastní firmy a na jeho místo se (s hlasitým souhlasem a podporou týmu) posunul Miloš Jaščur. Aby se mohl soustředit na strategická rozhodnutí, začal k sobě hledat výkonného teamleadera, který by mu pomáhal s každodenním chodem divize. Volby byly jasná volba.

„Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem.“ – Winston Churchill

Setkání s voliči 

Všemu předcházel rozsáhlý brainstorming na výjezdu v Krkonoších, kde se na základě představ o novém rozložení stále rostoucího týmu a obchodních metách jasně definovala očekávání od budoucího teamleadera a podrobný popis jeho práce.   

Kampaň začíná

Do voleb se přihlásili tři uchazeči přímo, další dva kandidáty navrhl tým. Profesní zastoupení bylo čtyři programátoři (poměr Android a iOS byl nerozhodný, pozn. redakce) a jeden projekťák.

Bylo dohodnuto, že o vítězi rozhodne anonymní hlasování všech členů týmu, takže nastal čas lovení voličů, například použitím masivní letákové kampaně.
Hlavním bodem však byly volební prezentace a představení programů i vizí jednotlivých kandidátů.

První prezentoval projekťák Ondra, který je sice v Mobilu teprve půl roku, ale už stihl všem dokázat své manažerské schopnosti.
 

Ondra prezentuje


Ondrova vize pro tým byla úzce spojena s jeho pracovní náplní –  chtěl maximálně zefektivnit chod týmu.

    Volební plakát Ondry, který vychází z firemní zkratky jeho jména – OFr.  

Jako druhý se představil iOS developer Jirka. Ten publikum překvapil vlastnoručně ilustrovanou prezentací jeho vize pro mobilní tým a pro jeho roli teamleadera.

   

Vystoupení kandidátů završil veterán mobilní divize Radek. Svou vizi alegoricky představil jako vikingskou loď, kde je teamleader člověk u kormidla, ale vše záleží na veslujících (čtěte programátorech), kteří jsou hnací silou. Radek zdůraznil, že v případě zvolení tuto výzvu přijme, ale zatím se do nové role bezhlavě nežene.

Zbytek uchazečů se rozhodl odstoupit a v kandidatuře nepokračovat.

    Pro hodnocení prezentací kandidátů jsme používali nejmodernější techniku.  
    Po prezentacích přišel čas na grilování kandidátů otázkami voličů.  

Po prezentacích a debatě kandidátů došlo k samotnému volebnímu aktu, který probíhal za přítomnosti státního dozoru a notáře (obojí v osobě Miloše).

Počítání hlasů & těsný výsledek

Vyhodnocení hlasů bylo veřejné, tak jak ho známe z reality show komerčních televizí (včetně napětí, kdy do posledního hlasu nebylo jasné, kdo se stane vítězem).

Nakonec o jeden hlas zvítězil Jirka Zoudun! Zajímavé je, že Jirka původně kandidovat nechtěl a nominoval ho tým.

„Překvapení, nečekal jsem to. Zároveň je to pro mne něco nového a neznámého, takže jsem zvědavý, jak rychle se do dané pozice dostanu a jaké to bude mít ohlasy u týmu. Nejdřív se musím trochu rozkoukat a sladit první kroky s Milošem. Z dlouhodobého pohledu se chci zaměřit na technickou, ale i lidskou prezentaci týmu, například na sociálních sítích. Myslím si, že znalostí, příležitostí a fotek ze života týmu máme mnoho a je škoda se o ně nepodělit, a tím třeba nalákat nové uchazeče a rozšířit tým.“

Volby pro nás byly rozhodně nevšední zkušenost. Někteří z nás šli k urnám už podruhé (před založením mobilní divize proběhly volby v týmu Synergy. To proti sobě ovšem stáli jen dva kandidáti).
 

Volební urna při volbě teamleadera


Těsný výsledek potvrdil, že osobností v týmu (i jejich příznivců) máme dost.  Vzhledem k tomu, že se mobilní divize rychle rozrůstá, nás pravděpodobně v nejbližší době čeká dělení na menší týmy, během kterého volby určitě zopakujeme.

    Inaugurace a přísaha na ampersand.  

 

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky