AUTOR
Vladimír Beran
30
.
3
2021
|
No items found.

V Projektové akademii sdílíme know-how i pracně nabytou zkušenost

Zhruba před pěti lety jsme společně s Petrem Votočkem jako projektoví manažeři založili Projektovou akademii. Uvědomovali jsme si totiž, že potřebujeme platformu, na jejímž základě budeme posilovat firmu směrem k silnější projektové kultuře tak, abychom stabilněji zvládali čím dál tím větší projekty, které Etnetera realizovala. Potřebovali jsme uchovat naše know-how a poučení, které jsme získali vlastními omyly při řízení projektů.

projectacademy

Na Projektové akademii jsou tak podstatné příběhy z projektů, které se nám v některých fázích nedařily, ale také praktické poučení se a konkrétní dopady do interní projektové metodiky. S účastníky diskutujeme o věcech, které se na projektových školeních často nedozví. Na trhu totiž není zvykem otevřeně přiznat, že se projekty někdy nedaří a už vůbec není ochota pracně nabytou zkušenost nabídnout ostatním. To chceme změnit.

Ač jsem původně Projektovou akademii zaměřili primárně na projektové manažery, velice rychle jsme si uvědomili, že je nutné ji rozšířit na všechny profese. Etnetera vytváří jedinečné projekty, které prorůstají celou firmou. Pokud máte sílu desítek až stovek lidí, kteří sdílejí projektové know-how, mluví stejným jazykem a vzájemně se hlídají, výrazně snížíte riziko v řízení projektů a získáte obrovskou konkurenční výhodu.

Z šesti workshopů na jedenáct

Pracujeme neustále na tom, aby naše Akademie byla aktuální a odrážela nejnovější zkušenosti, které nám praxe přináší. Proto účastníci Akademií procházejí po určitém čase opakovaně a vždy mají informace aktualizované. Připravujeme také další, nová témata a tak z původních šesti workshopů jsme nyní na jedenácti. Do Akademie se k původním přednášejícím z oblasti waterfall projektového řízení postupně zapojili další lektoři z řad zkušených scrum masterů, analytiků nebo obchodu, ale i dalších firem v rámci Etnetera Group.

Interně akademii za poslední roky absolvovalo dobrovolně více než 100 účastníků. Její rostoucí popularita postupně přitáhla i zájem z ostatních firem Etnetera Group, tak nyní již můžeme mluvit o celogroupovém vzdělávacím programu. Jen v posledním dobíhajícím ročníku akademie máme více než 50 účastníků.

Zkušenosti šíříme dál

Rádi posilujeme projektovou kulturu i mimo Etneteru. Akademii jsme tak mohli realizovat v dalších firmách, nebo na některých vysokých školách. Nejčerstvěji akademii absolvovali studenti pražské UMPRUM (přečtěte si článek o spolupráci). Projektové akademie také využíváme v rámci programu Together2Grow, mezifiremního mentoringu, kterého se naše společnost již několik let účastní.

Chtěl bych tímto poděkovat všem účastníkům akademie za jejich zvídavé dotazy i všem lektorům za čas, který věnují vzdělávání ostatních. Často dostaneme zprávu, že někdo z našich kolegů, nehledě na jeho profesi, použil něco z projektové akademie. Někdy se bývalí účastníci zase objeví mezi lektory, protože některé z témat dokázali posunout o trochu dále.)

Tohle jsou myslím pro nás všechny jasné zprávy o obrovské užitečnosti podobných aktivit jakou je Etnetera Projektová akademie.

Přečti si taky