AUTOR
Jan Nuc
15
.
4
2021
|

Jak to zvládáme v pandemické psychodobě?

Loňský rok do našich životů takzvaně hodil vidle a lidé se z krásných kanceláří Etnetery přesunuli domů ke vlastním stolům, na gauče a jiná místa, odkud mohli pracovat. Home office ale stále nekončí a tím pádem jsme ve velké míře v kontaktu jen online, o dovolených v zahraničí se nám často může jen zdát a širší rodinu vídáme zřídka. A aby nám z toho všeho v hlavě „nepřeplo", rozhodli jsme se zakročit.

Etneteráci v nedávném firemním průzkumu odpovídali v dotazníku na zdánlivě jednoduchou otázku - Jak se ti daří v roce 2021? Na ni odpovědělo 81 procent všech zaměstnanců a průměrná známka vyšla na lepší 3. Trojka je ale v překladu pouze „dobrá”. A to nestačí. Vytvořili jsme proto první webinář s cílem dát lidem z Etnetery rady, jak se s covidovou situací vypořádat.

Využili jsme naší spolupráce s uLékaře.cz a společně zorganizovali dva webináře pro zaměstnance s názvem Jak se nezbláznit na home office. Potřebujeme totiž zajistit, aby se v tomhle bláznivém řežimu cítili naši lidé dobře. V roce 2021 je tak chceme tímto směrem více edukovat,vysvětluje Pavla Jiroušková z HR s tím, že první webináře byly jen jakousi vlaštovkou, na kterou budou navazovat další podobné akce.

Jak to ale u první vlaštovek a pokusů bývá, první seminář se setkal s rozporuplnou zpětnou vazbou. No...řekněme to narovinu. Prostě se až tak nepovedl. Ale přece to po jednom pokusu nevzdáme! Díky feedbacku od kolegů jsme společně s uLékaře.cz zapracovali na druhém webináři tak, aby odpovídal na otázky, které si lidé z Etnetery kladou. A povedlo se.

Jak se dát do pohody? Jednoduchá rada neexistuje

Webinář byl oproti předchozímu zaměřen nejen na současné problémy, ale i na jejich řešení i prevenci. Bylo to praktické a obohacující,” zní z firmy. „Terapeut má zkušenost přímo z firem - měla jsem pocit, že nám rozumí. Pokládal otázky tak, abychom k řešení došli sami. Bylo to příjemné posezení, kde jsem si připomněla, jak se sebou pracovat, abych se cítila dobře,” napsala kolegyně.

A potvrzuje to i samotný terapeut Ivo Kotek z platformy Hedepy. „Cítil jsem, že kolegové v Etneteře potřebují něco hmatatelného, co by mohli okamžitě použít,” popisuje pocity Ivo s tím, že současná doba nás všeobecně nutí se zastavit a zamyslet, jak dál naložit s vlastními životy, a taky k opravdovosti a ukazuje nám, kým doopravdy jsme a kým bychom si přáli být v budoucnu.

Podobné webináře jsou podle Iva dobrým nápadem.Vnímám je velmi pozitivně. Pomáhají lidem v náročných životních situacích a věřím, že budou užitečné i po skončení pandemie. Lidé získávají účinné nástroje, jak si pomoci sami v emočně náročných situacích a současně posilují vlastní důvěru v sebe samé,” doplňuje Ivo.

Jednoduchá rada, jak se dát takzvaně do klidu, ale podle Iva není, nebo je velmi obtížná. Pro každého může fungovat něco jiného. A v Etneteře máme osobností celou plejádu. „Takto všeobecně lze jen říci, že je důležité si uvědomit, co se s námi děje, přiznat si to a udělat první nejmenší krok, aby nám bylo lépe,” nabádá Ivo s tím, že první krok je velice individuální a může to být například telefonát blízkým, přátelům nebo právě psychoterapeutická konzultace.

 

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky