AUTOR
Jan Nuc
15
.
4
2021
|

Jak to zvládáme v pandemické psychodobě?

Loňský rok do našich životů takzvaně hodil vidle a lidé se z krásných kanceláří Etnetery přesunuli domů ke vlastním stolům, na gauče a jiná místa, odkud mohli pracovat. Home office ale stále nekončí a tím pádem jsme ve velké míře v kontaktu jen online, o dovolených v zahraničí se nám často může jen zdát a širší rodinu vídáme zřídka. A aby nám z toho všeho v hlavě „nepřeplo", rozhodli jsme se zakročit.

Etneteráci v nedávném firemním průzkumu odpovídali v dotazníku na zdánlivě jednoduchou otázku - Jak se ti daří v roce 2021? Na ni odpovědělo 81 procent všech zaměstnanců a průměrná známka vyšla na lepší 3. Trojka je ale v překladu pouze „dobrá”. A to nestačí. Vytvořili jsme proto první webinář s cílem dát lidem z Etnetery rady, jak se s covidovou situací vypořádat.

Využili jsme naší spolupráce s uLékaře.cz a společně zorganizovali dva webináře pro zaměstnance s názvem Jak se nezbláznit na home office. Potřebujeme totiž zajistit, aby se v tomhle bláznivém řežimu cítili naši lidé dobře. V roce 2021 je tak chceme tímto směrem více edukovat,vysvětluje Pavla Jiroušková z HR s tím, že první webináře byly jen jakousi vlaštovkou, na kterou budou navazovat další podobné akce.

Jak to ale u první vlaštovek a pokusů bývá, první seminář se setkal s rozporuplnou zpětnou vazbou. No...řekněme to narovinu. Prostě se až tak nepovedl. Ale přece to po jednom pokusu nevzdáme! Díky feedbacku od kolegů jsme společně s uLékaře.cz zapracovali na druhém webináři tak, aby odpovídal na otázky, které si lidé z Etnetery kladou. A povedlo se.

Jak se dát do pohody? Jednoduchá rada neexistuje

Webinář byl oproti předchozímu zaměřen nejen na současné problémy, ale i na jejich řešení i prevenci. Bylo to praktické a obohacující,” zní z firmy. „Terapeut má zkušenost přímo z firem - měla jsem pocit, že nám rozumí. Pokládal otázky tak, abychom k řešení došli sami. Bylo to příjemné posezení, kde jsem si připomněla, jak se sebou pracovat, abych se cítila dobře,” napsala kolegyně.

A potvrzuje to i samotný terapeut Ivo Kotek z platformy Hedepy. „Cítil jsem, že kolegové v Etneteře potřebují něco hmatatelného, co by mohli okamžitě použít,” popisuje pocity Ivo s tím, že současná doba nás všeobecně nutí se zastavit a zamyslet, jak dál naložit s vlastními životy, a taky k opravdovosti a ukazuje nám, kým doopravdy jsme a kým bychom si přáli být v budoucnu.

Podobné webináře jsou podle Iva dobrým nápadem.Vnímám je velmi pozitivně. Pomáhají lidem v náročných životních situacích a věřím, že budou užitečné i po skončení pandemie. Lidé získávají účinné nástroje, jak si pomoci sami v emočně náročných situacích a současně posilují vlastní důvěru v sebe samé,” doplňuje Ivo.

Jednoduchá rada, jak se dát takzvaně do klidu, ale podle Iva není, nebo je velmi obtížná. Pro každého může fungovat něco jiného. A v Etneteře máme osobností celou plejádu. „Takto všeobecně lze jen říci, že je důležité si uvědomit, co se s námi děje, přiznat si to a udělat první nejmenší krok, aby nám bylo lépe,” nabádá Ivo s tím, že první krok je velice individuální a může to být například telefonát blízkým, přátelům nebo právě psychoterapeutická konzultace.

 

Přečti si taky