AUTOR
Zbyněk Hraše
17
.
5
2016
|

Report: Informatický večer o zátěžovém testování

Vrátili jsme se zpátky na univerzitu, abychom se v rámci pravidelných informatických večerů, které pořádá FIT ČVUT, podělili o naše zkušenosti z oblasti zátěžového testování webových aplikací. V článku naleznete shrnutí a video záznam z akce.

V testingu je to o vztazích

Přednášku otevřel performance architekt Pavel Lukeš komixem o komplikovaném vztahu testerů a vývojářů.

Je totiž naneštěstí stále celkem běžné, že při odstraňování problémů a ladění výkonu je zapotřebí několik “výměn” mezi vývojářem a testerem. Celý proces se tak může nesmírně prodloužit a vzájemná nevraživost narůstá.

    Výkonnostní problémy se často nevyřeší ani po několika kolečkách. Zátěžový test proto připravuje tester a nechává ho spouštět přímo vývojářem.  

A ještě jedno ponaučení:

S performance testy začněte tam, kde vám architekt systému říká, že je všechno bez problémů.Pavel Lukeš

Živá ukázka zátěžového testu

Následně nás Jan Verner uvedl do problematiky zátěžových testů a poté předvedl praktickou ukázku vytvoření, provedení a vyhodnocení zátěžového testu.

Testovali jsme naší demo aplikaci na Amazon serveru, na kterou jsme pouštěli zátěž z pěti generátorů současně, a nakonec se ji podařilo shodit.

    Průběžné výsledky lze sledovat již za běhu testu. Napětí v  

Další zdroje k přednášce:

Příběhy z praxe a výhled do budoucnosti

Po živé ukázce se na pódium dostal i leader etneteřího QA teamu Zdeněk Kalina, aby nastínil, co všechno obnáší pravidelné testování sázkového portálu s využitím tisíců virtuálních uživatelů.

Jan Verner ještě přidal postřehy ze vzdáleného testování londýnské University of Law a podělil se o svoje pocity z conference calls s Indy, kterým nerozumí ani rodilí mluvčí.

Na závěr jsem doplnil, jaký je správný proces a nastavení performance testování, jaké jsou v tomto oboru výhledy do budoucna a kam se ubírá náš produktový vývoj.

-SLIDE SHARE-

Záznam přednášky

Přečti si taky