„Stážista mě dostal pod tlak! 😅" aneb Studenti na praxi

Podnikání, programování, praxe… V Etnetera Core se snažíme mladým lidem dávat příležitosti k tomu, aby si práci mohli reálně „osahat” a nebo se alespoň dozvědět něco, co jim v budoucnu pomůže. Kromě propojení s neziskovkou Můžeš podnikat, která studentům otevírá dveře k vlastnímu podnikání, jsme na dva týdny vzali pod svá křídla i studenty na praxi - byli to Honza, Honza (jo, fakt 2x) a Michal.

Na textu se podíleli: Jan Nuc, Lucie Tesař, Kateřina Chárová, Veronika Tomsová

Myslím si, že je praxe dobrá příležitost, jak mladým lidem ukázat i realitu, nejen teorii, kterou je učí na školách. Jelikož jsem sama dříve učila, tak vím, že ten rozdíl bývá hodně velký,” komentuje motivaci brát studenty na praxi Veronika Tomsová, QA Team leader, kterou doplňuje Katka Chárová z týmů Evolve: „Mně se líbí možnost ukázat mladým lidem zákulisí velké firmy a pomoci se jim zorientovat se v tom, co je čeká po škole v pracovním prostředí. Zároveň je to jedna z možností, jak objevit šikovné talenty.

Jeden Honza tak dostal příležitost právě v Katčině Evolve týmů a Michal a další Honza (říkejme mu dále Jan) byli převážně v naší plzeňské pobočce pod vedením Veroniky. Všichni studenti dostali poměrně různorodou agendu, aby měli možnost prozkoumat více věcí - vytvořit týmový intranet, vytvořit testovací scénáře a pokrýt je automaty, testování webu na zařízeních nebo práce s data studiem. 

Zleva: Jan, Honza, Michal

Naučil jsem se, jak pracuje Test Analytic a s novým testovacím frameworkem Cypress. Právě automatizaci s Cypress považuju jako nejdůležitější. Bavilo mě na tom nejvíc, jak rychle to všechno zvládá,” komentoval (plzeňský) Michal a potvrzuje to i Jan: „Práce s aplikacemi jako TestRail nebo Cypress se mi bude rozhodně do budoucna hodit.”

Ryhlí jako vítr 💨

Postupně se začalo ukazovat, že naše Studijní trojka je akčnější, než jsme si mysleli 😅. Nejlépe to popisuje Katka, kterou Honza hodně překvapil. 

Práci, kterou jsem myslela, že bude mít minimálně na týden, zvládl během prvního dne a dostal mě dost pod tlak,” komentovala s nervózním úsměvem. No co, i to se podařilo vyřešit. Ostatně ani v Plzni to nebylo jinak. „Překvapilo mě, jak jsou na 2. ročník střední školy organizovaní a jak vše rychle chápou. Škoda, že musí ještě dva roky studovat,” dodala Veronika.

K produktivnímu dni, pořádná snídaně 💪

Přednášky i propojení v Etnetera Group

Praxe ale z našeho pohledu není jenom o tom si vyzkoušet práci ve firmě a jen si to tzv. odmakat. Snažíme se rozšiřovat obzory i dalším směrem. Proto Katka poslala „svého” Honzu i do ostatních firem nebo oddělení. 

„Šel se podívat, jak to vypadá v kreativní agentuře Etnetera Motion, povídal si s kolegy o umělé inteligenci nebo sledoval prezentaci o tom, jak je pro Etneteru důležitý „čistý kód”. V neposlední řadě Honza s holkami z HR probíral, jak probíhá takový profesní pohovor,” vyjmenovala Katka.

Jan & Michal chtěli zažít náš TechLunch. Hlavně s tou pizzou, že ano.

A kluci v Plzni pak chtěli zažít náš páteční TechLunch s pizzou. Přednáška sice byla online, ale pizza hodně offlajnová 😉.

Příště znovu? Rozhodně 💪

Nakonec jsme se nemohli nezeptat všech tří, jestli by si příští rok praxi u nás zopakovali. Protože to je super měřítko úspěšnosti.

Honza (Evolve):Mám v plánu si vyzkoušet co nejvíc věcí, abych zjistil, co mě opravdu baví. Tady to bylo moc fajn a nevadilo by mi sem jít i v budoucnu znovu.

Dao (QA):V Etnetera Core mě bavilo a doufám, že příští praxe bude znovu tady.

Jan (QA):Zatím mám v plánu se sem přihlásit i další rok, ale uvidím, kam mě cesta zavede.

Přečti si taky