AUTOR
Jan Markup

Report: 4. sraz Symfony v Praze

Skvělá atmosféra, 55 účastníků, 3 řečníci a jedno překvapení. Nevěříte? Mrkněte na záznamy přednášek, prezentace i fotky. Vše na jednom místě. Plus pár tipů, které si ze spoluorganizace odnášíme. 

V posledních 14 dnech probíhajících příprav na sraz jsme v týmu hodně přemýšleli o tom, co vlastně znamená komunita. Jednu poměrně hezkou definici jsme našli:

Komunita je obecně uskupení lidí, kteří mají něco společného. Může to být například společný zájem. Pro komunitu jsou primární dobré vztahy mezi jejími členy. Tyto dobré vztahy, pocit sounáležitosti, jsou tím, co drží komunitu pohromadě.úryvek z knihy Projektový management podle IPMA

    Samo se to neudělá. Tihle kluci si na organizaci srazu pořádně mákli (možná proto má Tom takové bicáky).  

Martin Zeman (Zemistr): Moje první aplikace v Symfony 3 + překvapení

   

Česká Symfony komunita nám krásně roste a tak přišla řada na něco nepostradatelného – vlastní trička! No a na jakém jiném frameworku postavit e-shop než právě na Symfony. V přednášce Zemistr ukázal, jak snadné je takový malý e-shop postavit na novém Symfony 3 i pro někoho, kdo s tímto frameworkem teprve začíná. Koukněte rovnou na výsledný e-shop.

Tomáš Fejfar: ELK - víc než jen logy

    Věděli jste, že Elk je druh jelena?  

Představení systému ELK a ukázka reálného nasazení. ELK je spojení několika projektů - Elasticsearch, Logstash a Kibana, které dohromady dávají mocný nástroj pro evidenci a správu logů. Není to ale zadarmo – spotřeba paměti a výkonu na serveru je značná a pokud nebude dostatek prostředků, tak může být i problém se stabilitou. Reálné nasazení je tak potřeba zvážit. Neměl by to rozhodně být jediný a zdroj, jak s logy pracovat. Na druhou stranu je to mocný nástroj, který může výrazně pomoci kontrolovat a monitorovat velké systémy.

Karel Škopek: WordPress + Laravel = <3

    Karel Škopek. Neaktivní na sociálních sítích, hyperaktivní v offline světě. Jeho výzvu #bezhlave chcete zažít!  

Trochu partizánská přednáška o spojení Laravel frameworku a WordPress CMS, která vyvolala hned několik otázek už před samotným zahájením celé akce. Hlavní myšlenkou bylo “přestaňme válčit a začněme tvořit weby”, což bylo prezentováno na #bezhlave (#headless) CMS řešení. Jako backend využít to nepěkné CMS (z programátorského hlediska) a na frontend využít vlastní vrstvu postavenou na čemkoliv (v tomto případě Laravel). To následně umožní vyžít funkce jako vlastní šablonovací systém, prostředí, na které jsme zvyklí, a v tomto případě hlavně výkon a bezpečnost. Tento přístup ale stále vyvolává bouřlivé diskuze, což se projevilo i na závěrečných otázkách.

Naplnění Maslowovy pyramidy potřeb je pořádná výzva

Napadlo nás sepsat pár postřehů pro ty z vás, kteří se k organizaci podobných srazů teprve odhodlávají.

V našem PHP týmu byla spoluorganizace eventu úplnou novinkou. Jakub nám proto doporučil skvělý návod od Jindry Fáborského, kterého jsme se drželi po celou dobu příprav.

Klíčové ponaučení? Došlo nám, jak časově/organizačně náročné může být naplnit základní patra pyramidy (základní jsou pro to, že je očekáváme a měly by být samozřejmostí).

Wifi: nespadla, fungovala. Snadné dohledatelnosti hesla jsme věnovali velkou pozornost.

Teplo, sezení a dýchatelno: máme velkou výhodu – skvěle fungující HUB. Otevřít okno v průběhu večera jsme si zapsali jako drobný energy-hack.

    Jako organizátor se snažíte číst ve tvářích účastníků. Hledáte nadšení, radost, zájem, spokojenost.  

Jídlo: nikdy předtím jsme nad jídlem nepřemýšleli jako nad user-friendly položkou. Až teď. Nebo že by jídlo mohlo mít příběh – náš cake není žádný fake. Strategicky jsme zvolili rychlé cukry pro doplnění kognitivního zdroje.

    Cupcaky – jídlo, které lze jíst jednoduše.  
    PHP elephanti k nakousnutí, viďte? Zbyli od Vánoc. Taky příběh…

Pití: mysleli jsme si, že čaj a kávu nahradíme pivem. No, učíme se. Trochu toho rebelství nesmělo chybět.

    Umět tak číst myšlenky.  

Pokus překonat očekávání

Zařekli jsme se, že uděláme maximum, abychom na sraz dostali co nejvíce účastníků (interní cíl bylo 50 registrovaných, což se nakonec povedlo). Důvod byl jednoduchý – každý jednotlivec je důležitý.

Využili jsme proto novou funkci u Facebook událostí, umožnující jednotlivě & proaktivně oslovit účastníky, kteří klikli na button „zajímá mě to“ (účast na srazu zvažují).

    Dalo to práci. Ale mělo to smysl.  

V knihách je moudrost. Pro inspiraci jsme objednali dvě knížky o SymfonyZ feedbacku vyplývá, že účastníky ze 75 % knížky zaujaly. Nejvíce se líbila kniha A Year With Symfony.

Závěr? Srazy jsou o nových kontaktech & inspiraci

Vzpomenete si ještě na definici komunity v úvodu? Na pocit sounáležitosti? Na dobré vztahy? Nic z toho se nestane, pokud tomu společně nepůjdeme naproti.

A současně – díky speakerům a jejich tématům získáváme zajímavý vhled i nadhled.

    Tahle fotka ani tak nemá demonstrovat fakt, že to byla skvělá diskuze dvou rozdílně smýšlejících expertů. Neslouží ani jako potvrzení, že právě v tento moment se naplnil smysl srazu (vzájemná inspirace). Je tady prostě jen proto, že náš markeťák říkal – “Hlavně ať je v článku vidět naše logo”.  

A taky o úhlu pohledu

    Některé dvojsmysly občas vyděsí.  

Naším cílem bylo uspořádat akci, kterou si všichni užijí a komunitu to někam posune. Povedlo se? Dejte nám vědět prostřednictvím online zpětné vazby (funguje skvěle i na mobilu) nebo osobně na Twitteru nebo LinkedInu.

Moc děkujeme Tomovi za příležitost spoluorganizovat sraz. Byl to zážitek.

CHCI DÁT FEEDBACK NA 4. SRAZ SYMFONY V PRAZE

Přečti si taky