AUTOR
Petr Votoček
20
.
6
2016
|

IoT Challenge: souboj 9 titánů

posledním článku jsme vám představili koncept naší soutěže IoT Challenge. Týmy o 5 členech se vstupním kapitálem 5000 Kč mají 5 týdnů na to, aby vymysleli, sestavili a zprovoznili IoT zařízení, které dokáže nadchnout kolegy a zlepšit jejich život v kancelářích. Jak se jim to daří?

Některé týmy se utvořily na místě první prezentace oganizátorů, jiné se formovaly týden. Výsledek? Přihlásilo se (a doposud to nevzdalo) celkem 9 týmů.

Týmy

IoT Tržiště

Jak týmy chodily s nápady, začala být potřeba objednávat nejrůznější senzory, vývojové desky a další elektronické součástky. Ty nejsou vždy jednoduše dostupné a v takovém časově omezeném klání jde hodně i o čas. Abychom týmy podpořili a nákupy zkoordinovali, vzniklo jednoduché online “Itržiště”, kde jsme agregovali veškerá technologická přání týmů.

Sdílený nákupní seznam se neustále plnil a my sháněli a objednávali zboží především tak, aby tu bylo co nejrychleji. Celkem jsme uskutečnili nákupy zhruba za 35 tisíc Kč na českých, ale nakonec i čínských e-shopech. Pár nedostatkových součástek obstaral Martin Holečko, zakladatel Etnetery a jeden z organizátorů soutěže, ve vyhlášeném newyorském obchodě s DIY elektronikou Tinkersphere.

Demo Den

Celá soutěž vyvrcholí kláním týmů na závěrečném Demo Dni. Ten už je za dveřmi a napětí vrcholí. Týmy pilují své prototypy, sbírají a vyhodnocují data a připravují svoje demo - živou předváděčku svého IoT výtvoru. Cesta našich IoT hrdinů není lemována jen úspěchy a funkčními součástkami. Naopak často jsou nuceni překonávat překvapicé technologické překážky. Drží se úžasně.

Deníky týmů

Abychom pochopili, co naše týmy zažívají, a dokázali je jak lépe podpořit v průběhu soutěže, tak zpětně vyhodnotit náš experiment, požádali jsme týmy o vedení deníku jejich projektu. Často se jedná o napínavé čtení. S laskavým svolením pečlivého kronikáře (díky, Mário) vám přinášíme výtah z jednoho takového. Tým s tajemným názvem BlackBox se soustředí na skříňky etneteřích sportovců.

po, 20.05.2016

Už je to oficiální, jsme přihlášeni. Není cesty zpět.

pá, 27.05.2016

Většinu materiálu a součástek už máme u sebe, jsme nadšení jako malí kluci. Jirka si to bere na víkend domů. Je to náš HW architekt.

út, 31.05.2016

Přímo z New Yorku přivezl Martin Holečko poslední chybějící součástku - Raspberry Pi 3. Zřejmě měl ale divokou cestu. Krabička nese stopy po otiscích zubů.

čt, 02.06.2016

Konečně dorazila i SD karta. Můžeme začít oživovat Rasbpsberry. Jirka K. nechce nechat všechnu “hardwařinu” Jirkovi N. Pí si proto bere na starosti on.

pá, 03.06.2016

Ráno se Rasppsberry podařilo rozběhnout. Náš prototyp už s námi dýchá na společné WiFi.

út, 07.06.2016

Jirka N. má před dovolenou a ještě spoustu nesplněných úkolů. Napětí roste.

út, 07.06.2016

Jirka N. je zatím náš největší tahoun. Dává do toho duši. To ale i důvod, proč je také poslem špatných zpráv. Teď přichází s tím, že nejnovější Debian Jessie 8.2 odstranil ovládače pro Bluetooth, které jsme měli připravené pro PíC. Každopádně k tomu ihned našel tweak, jak to obejít.

út, 07.06.2016

Večer po práci, celý tým zůstává v openspace. Domlouvají se dílčí úkoly, plánuje se další postup. Probíhá testování Arduina, ověřování funkčnosti senzorů, testuje se konzolový přístup k PíC-u, co je pro mnohé také oprášením Linux Bashe a Boris ukazuje rozhozené Mongo DB (zatím na localhostu). U Jirky K. vznikají první řádky serverové aplikace.

čt, 09.06.2016

Je večer, dlouho po pracovní době. V kanceláří jsme čtyři. Testujeme komunikaci všech Arduín se serverem. V 19:32 zazní tiché “joo”. Vypadá to, že Boris P. a Jirka N. svůj úkol zvládli. Všechny Arduina komunikují. Všechna čidla zapisují data.

Pořád ale trvá včerejší problém se zápisem dat do DB. Jirak K. prochází developerské stoky internetu a hledá důvody. Je 19:53.

20:04 zhasínáme. Jde se domů. Chyba zápisu je nevyřešena. Další den musíme otestovat i dosah BT.

Máme se tedy na co těšit. A vy také! Čeká vás ještě závěrečný díl našeho seriálu. Bude jím report z finálového Demo Dne, kde se týmy utkají o přízeň poroty i diváků a několik cen.

Proběhl v úterý 21.6.2016 od 16:21 v našem Etneteria HUBu.

 

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky