AUTOR
Kristýna Pilná
3
.
3
2016
|

Budoucí výzvy? Čekáme na vás!

180 zaměstnanců & 180 rozdílných představ o ideálním pracovním prostoru. Jedna výhra skupiny Etnetera Group v soutěži CBRE Zasedačka roku a nevyčíslitelná radost. Jakou cestu jsme urazili mezi první a druhou větou? A je cena zárukou spokojenosti zaměstnanců?

Z obýváku do Microsoftu

Nebudeme nostalgicky vzpomínat na rok 1997, kdy dva studenti rozjížděli internetové studio Etnetera a.s. v obývacím pokoji u rodičů. Ani na první kancelář ve sklepě v Bubenečské nebo motolské inovační centrum při ČVUT. Píše se rok 2010, my okupujeme tři vilky na Letné a ve vzduchu visí otázka, kam dál.

Čtvrtek 25. února 2016, 18 hodin. Zakladatel Etnetery Martin Holečko stojí v pražských kancelářích Microsoft a netrpělivě čeká na vyhlášení soutěže CBRE Zasedačka roku. Naše skupina digitálních firem Etnetera Group se probojovala do finále v kategoriích Kancelář jako DNA firmy a Kanceláře pro budoucí výzvy.

    Napětí vrcholí. Do finále se dostaly opravdu výstavní kanceláře včetně Socialbakers nebo Ogilvy & Mather.  

Věříme, že v obou případech je nominace oprávněná. Vždyť do tvorby konceptu současného domova, kterému říkáme Etneteria, se prostřednictvím 14 týmu a sérií workshopů s architekty zapojil opravdu každý. Denně sedíme u dřevěných stolů, které jsme vlastníma rukama vyrobili z recyklovatelných palet během dvoudenního výjezdu. DNA firmy se tak do prostor propsalo samo.

Stejně důležitým tématem je pro nás flexibilita. Z vlastní zkušenosti víme, jakým tempem jsme dokázali vyrůst z jednoho patra do tří budov. Jak rychle se z jedné společnosti stala skupina šesti firem, které se dávno něvenují jen “výrobě webů”. Naše potřeby nejlíp popsal architekt Michal Bernart:

Specifikou firmy zabývající se IT technologií je to, že se dynamicky vyvíjí a není možné predikovat, jak se vyvine za rok, za dva. To byl hlavní motiv, který nás vedl k tomu, abychom tu dispozici udělali co nejvíce otevřenou a flexibilní.Michal Bernart, architektonická skupina monom

Celý proces projektování, stěhování a zabydlování se zachycuje náš videodokuments názvem Etneteria: Pod jednou střechou. Neslouží nám jenom jako vzpomínka. Chceme povzbudit ostatní firmy a ukázat, že komunikace napříč kolektivem vtiskne kancelářskému prostoru jedinečnou atmosféru. Se stejným cílem jsme se přihlásili i do Zasedačky roku.

Je to doma!

O to větší je naše radost ve chvíli, kdy přebíráme křišťálovou cenu za první místo v kategorii Kanceláře pro budoucí výzvy. Co musel vítězný prostor splňovat? “Kanceláře pro budoucí výzvy dokáží uspokojit potřeby, které nastanou v budoucnosti. Jsou vybaveny inovativními technologiemi a poskytují trvale udržitelná řešení pro přicházející výzvy. Inspirují zaměstnance a udržují jejich nadšení a produktivitu v dlouhodobém horizontu,” říká odborný garant kategorie Skanska Property Czech Republic ústy své ředitelky Marie Passburg.

Přesně tyhle atributy jsme našli v kancelářích Etnetera Group. Prostory jsou vysoce variabilní a schopny jak pojmout nové zaměstnance, tak i flexibilně vyhovět potřebám těch současných a to třeba díky mobilním příčkám a nábytku nebo polohovatelným kladkosvětlům.Marie Passburg, generální ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic

    Polohu mobilních příček nebo výšku světel dokážeme měnit holýma rukama.  

    Kladkosvětla v našem HUBu elegantně spojují design a funkčnost.  

Není všechno zlato, co se třpytí?

Ocenění nám ale nepřineslo jen ovace a mediální ohlasy. Po roce života v nových prostorách přichází čas si položit otázku, jak budeme svůj druhý domov budovat a rozvíjet dál. Máme interiér, jehož funkčnost a vzhled odráží naší individualitu. I ta má však své hranice. To, že máme rádi své kolegy, automaticky neznamená, že si stejně snadno oblíbíme jejich psí miláčky, které si do práce vodí. Jsme pyšní na svůj HUB, centrální náměstí a srdce firmy, které pořád tluče aktivitou. Každé setkání větší skupiny lidí v něm ale znamená taky hluk, který programátory ruší při práci. Hledání kompromisu mezi vlastní a cizí svobodou nikdy nekončí.

    Jsme dog-friendly. Alespoň prozatím.  

Děkujeme.

Proto jsme chtěli poděkovat. Organizátorům soutěže za to, že podporují diskuzi o českém kancelářském prostředí a jeho budoucnosti. Ostatním přihlášeným firmám, které se do debaty zapojují a sdílejí svoje zkušenosti. A v neposlední řadě našim lidem. Za jejich vzájemnou toleranci. Za radost a energii, se kterou do práce každý den přichází. Za to, že můžeme společně žít pod jednou střechou.

   

    Minicupcakes z interní oslavy vítězství už bohužel nezbyly, ale u nás na recepci na vás čeká kniha s fotkami všech 33 finalistů.  

Podívejte se na články o výsledcích soutěže:

Přečti si taky