AUTOR
Dalibor Pulkert

Výsledky agilního dotazníku

Víte, že 92% lidí, kteří praktikují agilní řízení v práci,  se snaží tyto principy aplikovat i v rodinném životě? A víte, že je 80% statistik v článcích je nepodložených?

Prvotní impuls pro zavedení agilních přístupů většinou přichází zespoda.

My v tomhle článku nechtěli vařit z vody. Proto proběhlo v minulém roce dotazníkové šetření, v rámci kterého jsme oslovili jak znalce agilních principů, tak lidi agilem nepolíbené. Výsledkem je eBook s přehledně zpracovanými grafy a popisky. Nečektejte, až agile do firmy přinese váš top management. Zaveďte agile sami, stojí to za to. Zkuste ho na prvním menším projektu a ověřte si jeho výhody. Alespoň tak jsme začinali my v Etneteře. Po prvotních patáliích se podařilo principy zažít a v současnosti je praktikujeme pro tři významné klienty.

   

Téměř 60% dotázaných praktikuje agile méně než 2 roky.

To je důkaz skutečnosti, že jsme stále na začátku a máme co zlepšovat. Jen každý osmý dotázaný by si dal jedničku za své vědomosti o agilním řízení. Přesto posledních pár let zažívá agile v Čechách poměrně raketový nástup. Více se o něm diskutuje, více se experimentuje, více se osvojují a hlavně chápou jeho samotné principy.

Další úhel pohledu naznačuje, že 46% dotázaných firem používá agilní přístupy jen na čtvrtině svých projektů. Zřejmě stále jen oťukáváme, zda to bude fungovat. Důležité je, že agile dostává šanci. Nepříliš potěšující je, že z firem, kde agile ještě nepoužívají, jej plánuje v horizontu roku vyzkoušet pouze čtvrtina.

Podle dvou třetin dotázaných je agile lepší než klasické přístupy.

Konkrétně v rychlosti dodání zakázky, ve výsledné kvalitě a v neposlední řadě ve spokojenosti klienta. Nutno dodat, že dotazník vyplňovali lidé převážně znalí agilu (často i s praktickými zkušenostmi). Tudíž se může výrok zdát malinko subjektivní. Uznáváme. Ale nejsme jediní, kdo v praxi dokazují, že je to opravdu krok správným směrem.

A protože nemáme v plánu si ani surová data nechávat pro sebe, přikládáme k článku i tabulku, kde jsou všechny zdroje pro vás k dispozici. Šiřte a užívejte je jakkoliv uznáte za vhodné. Fantazii se meze nekladou.

Hrubá data agilního dotazníku ke stažení

Nikdy jste neslyšeli slovo agile?

Kam vyrazit mezi lidi pro agilní know&how z praxe?

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky