AUTOR
Michaela Černochová
28
.
2
2024
|

Máme KMENY aneb Jak jsme měnili týmovou strukturu 🪶

Není tomu dávno, kdy se nám v Etneteře vyklubaly kmeny. Martin Pohl (všichni ho známe jako Mapixe) Ti poví víc. A neboj se, nezdivočeli jsme! Ani se nechystáme do teplých krajů, přestože u nás v Etneteře se dá pracovat klidně i na Kanárech! Pojď se s námi společně podívat na zoubek kmenům Sonic, Fusion,Trinity a E+nergy.

Hlava, kolena, palce…

Matadorům v Etnetera Core nebude jméno Martin Pohl cizí, protože to ve firmě táhne už přes 20 let. Dá se tak říct, že se Martin stal pravou rukou Etnetery…a všemi ostatními končetinami v rámci našeho delivery (tedy „výroby”). A v tom začal být ten problém. Martin se stal postupným přibíráním kompetencí takovou chobotnicí, která měla prsty všude. 

„Pod mé vedení postupně spadaly témata infrastruktury a provoz aplikací, pak produkty a postupně se nabalily další výrobní týmy, analytici, UX/UI, bylo to opravdu široké“, vypraví do rozhovoru Martin.

Z původního vtipu se nakonec ujal název demapixace. Tenhle termín vzešel od jednoho z hlavounů Etnetery. Pro ochranu jeho bezpečí nebudeme zmiňovat jméno :)

Víc hlav víc ví

Rčení „Víc hlav víc ví” nemusí být (zvlášť při řízení firmy) ten nejlepší model řízení. Na jednom meetingu se tak často potkali ředitelé, spousta teamleaderů i konkrétní vývojáři/specialisté a schůze tak mnohdy mohla působit nesjednoceně a vznikalo více otázek než odpovědí. 

Bylo potřeba vymyslet řešení, které celý proces zjednoduší. Jen pro představu, v Etnetera Core jsme měli historicky 15 týmů se stejným počtem teamleaderů. Což když se všichni sejdou na poradě nebo je potřeba něco cross týmově řešit, tak je to celkem perný úkol.

Nevyhnutelně se tedy propisovalo i do našich projektů to, že na jednom projektu pracovalo více týmů a nebyl jasný kapitán (nebo náčelník?), který by to všechno táhl. Byla potřeba změna.

“Musíme redukovat počet teamleaderů pode mnou a také množství ředitelských pozic.” 

Pomocné lano

„Postupně  jsme do toho zapojili  celkem dost lidí”, říká Martin. “Měl jsem u toho Martina Kačera, když jsme začali tvořit myšlenku nových kmenů” dodává Martin (pozn. Martin Kačer je náš technologický ředitel).

Cesta před vznikem současných kmenů byla trnitá. Využili jsme pomoc i od lidí mimo firmu. Jedním znich byl David Pěknic (aktuálně Governance Director & CIO v TRINITY BANK a.s). V okamžiku kdy se v brainstormingu objevil koncept  týmu o 25 lidech sdílel své zkušenosti s vedením takového týmu, jelikož na první pohled to nevypadalo úplně reálně.. 

„Výchozím parametrem bylo, jak bude vypadat firma za 3 roky”, vysvětluje Martin. S pomocí Davida Pěknice jsme vymodelovali základní kostru nové struktury a následovalo plánování týmového výjezdu, který by leckdo nazval sociálním experimentem. S přípravou a facilitací na místě nám přišel na pomoc Honza Slavíček - “etneteří” couch.

Teamleaderský výjezd

Oznámit takovou novinku do firmy není zrovna jednoduchá práce. Bylo třeba všem stávajícím teamleaderům vysvětlit novou strukturu. Všech 15 teamleaderů se vydalo na výjezd. Nepředstavujte si výjezd jako chladnokrevný boj. Jednalo se spíše spíš o vyjádření důvěry a podpory od ostatních.

 „Honza Slavíček připravil celodenní workshop,” vzpomíná Martin. Jako v každém správném kmenu i zde se konalo hlasování. 

Data jsou jedna věc, věc druhá jsou lidské vazby. Každý správný kmen musí cítit silné vazby. Fikanou pomůckou může být i triviální fotografie.  V podstatě šlo o to , aby se potenciální vůdci kmenu postupně postavili do prostoru, jak jim to vyhovuje. Hezky jeden vedle druhého. Právě díky fotografii lze vyčíst jednotlivé sympatie mezi účastníky. Postupným vývojem výjezdu se začala modelovat hierarchie budoucích teamleaderů.  

„Pojďme vymyslet, jak ta delivery bude fungovat” popisuje Martin hlavní cíl výjezdu. Výjezd byla otevřená diskuze. Hlavouni naší Etnetery měli vykreslené obrysy finální struktury, to však nebylo poslední slovo. Výjezd měl rozvíjet koncové řešení. 

“To, čemu my říkáme, že vedeme team o 25 lidech, už existuje metodika a jmenuje se KMENY”

Metodika kmenů

Vraťme se ale ke kmenové struktuře. Možná si říkáte, že se jedná o překlep. Opak je pravdou. 

Myšlenka byla taková, říká Martin Pohl: „Cílem bylo, aby vznikly týmy o 25 lidech. To umožní udržet i velké projekty v jednom týmu - kmenu a  kmeny se budou moci více zaměřit na konkrétní obchodní vertikálu. Taková uskupení jsou snáze řiditelná (pohledem zvenčí, ale místo team leaderů potřebujeme manažery na plný úvazek.”

Modrý ježek a panda

„Tehdy jsme to pojmenovali kmen A,B,C,D…” říká Martin. V současné době už se můžeme kochat daleko kreativnějšími názvy. Zajímá tě jakými? 

Ústy teamleaderů jednotlivých kmenů zní popis takto:

Kmen FUSION

vede Jan Podhajský

Fúze představuje spojení. V našem případě jde o spojení backendu a frontendu. Spojení sil. Náš kmen si troufne na ty nejnáročnější technologické výzvy, integrace si mažeme ráno na chleba... A teď vážně. Míříme na velké etneteří projekty, portálové řešení a obecně custom vývoj. V kmeni je spousta ostřílených Etneteráků, tak chceme mluvit i do technologického směřování firmy a vzdělávání nás i kolegů.

Kmen E+NERGY

vede Lukáš Zeman

Naší doménou je sféra e-commerce, momentálně e-shopů na EEFce (pozn. EEF je Etnetera E-commerce Framework), s jejichž vývojem máme letité zkušenosti. Kmen vznikl sloučením Synergy, Surikat a dalších jedinců, kteří mají EEFku v malíku. ENERGY se čte jako  inərjē, s I na začátku. Podobně jako e-mail či e-shop.

Kmen SONIC

vede Pavlína Nevrzalová

Protože Kmen Jiřího Káry (což byl mimochodem oficiálně odhlasovaný název, a proto si zaslouží tu být zmíněn) je asi až moc odvážný, rozhodli jsme se vyjít ze 2 hlavních týmů, které se spojily, Ježek (znak Jihlavy a jihlavské pobočky) & Joe (název pro kávu v paralele s logem Javy). Ježek Sonic je tedy v našem pojetí ježek na kofeinu. Jsme kmen služebně nejmladších Etneteráků, kteří rádi zkouší nové technologie a cílí na středně velké projekty, na kterých se dají odzkoušet.

první výjezd kmenu Sonic
Kmen TRINITY

vede Michal Maximilián

Propojením tří technologických rolí v jednotný celek vzniklo TRINITY. Svatá Trojice v IT světě! Backend vývojáři jsou jako Otec, vytvářejí základní strukturu a logiku aplikace. Frontend vývojáři jsou jako Syn, přinášejí vizuální krásu a uživatelskou přívětivost. Testeři jsou jako Duch svatý, věnují pozornost detailům a zajišťují, že aplikace funguje hladce.

Specializujeme se na tvorbu středních i velkých contentových webů (nejen v našem nástroji jNetPublish) s přesahem do reactích aplikací. I nadále chceme rozvíjet a zdokonalovat jNP a aktivně se zapojovat do adopce a využití nových CMSek.

Máme šťastný konec?

Lide si na novou kmenovou strukturu navykli a taky vynikli. Je to tak. Kvality a dovednosti se díky užší skupině (říkejme jim tedy kmeny 😉) dostali do popředí. Cíle, který jsme si stanovily, a to jest tzv. demapixace proběhla úspěšně. 

A nebojte, Martin, přezdívaný Mapix, nám zůstal živ a zdráv! 

Přečti si taky