AUTOR
Vladimír Šimek

Ze semináře Můžeš podnikat rovnou na stáž do Etnetery

Minulý rok jsem se zúčastnil semináře Můžeš podnikat, na který jsem se přihlásil za asistence jedné naší učitelky na střední škole. To jsem ještě netušil, že návštěva Etnetery mi přichystá nejenom fajn přednášky, ale i stáž. Začněme ale od začátku…

Ze semináře rovnou na stáž

Jedno ráno jsem se setkal s vedoucí programu Můžeš podnikat Janou Královou a společně s dalšími studenty středních škol jsme vyrazili do Etnetery na sérii seminářů. Ty obsahovaly nejen informace o podnikání - jak si udržet klienty nebo jak zacházet se zaměstnanci, ale také detaily o Etneteře jako takové. 

Mezi semináři jsme dostali občerstvení, aby nám nevyhládlo, a místní humorista Pajda nás provedl po prostorách firmy. Ředitel Etnetery Martin Palička nám pak ke konci ukazoval, jak on sám jedná se zaměstnanci - třeba když chtějí zvýšit plat, nebo v krizových situacích jako je odchod z firmy.

Přednášky od lidí napříč Etneterou mi přišly povedené a firma jako taková mě zaujala. No a když nastalo období praxí, tak jsem si na Etneteru vzpomněl a mezi dalšími jsem kontaktoval i ji. A nakonec jsem si ji pro svou stáž i vybral.

Tady jsem poprvé v Etneteře. Jsem ten druhý zprava v bílém tričku :)

Jaké je to v Etneteře?

Jako svého mentora po dobu stáže jsem dostal Petra Votočka alias Pevíka, který je v Etneteře na pozici COO. Posadil jsem se do kanceláře v HR & Operations a společně jsme si řekli, co bude mým úkolem.

Nejdříve jsem se musel naučit to, jak funguje Google Apps Script a následně jsem se v něm pustil do vývoje. Naštěstí byl vždycky v okolí Pevík nebo někdo z kolegů, aby mi případně poradili.

Ta ochota je ostatně běžná. A málo kde najdete firmu s takto neformálním přístupem jako má Etnetera. Nehraje se tady například na to, že lidem z vyšších pracovních pozic se vyká. Navíc si sem můžete vzít i svého pejska - jediná podmínka je, aby se choval slušně a nekousal všechny na potkání. Navíc si ze sebe kolegové umí udělat srandu a zakládají si na specifickém černém humoru, který vždy rozesměje, pokud neberete všechno moc vážně.

Stihl jsem i první týmovou oslavu v rámci Roku oslav. Vznikl o ní i článek.

Můžeš podnikat v roli pozorovatele

Stáž mi kromě detailnějšího poznání Etnetery přinesla ještě jednu věc - a to další seminář Můžeš podnikat. Tentokrát jsem se ho mohl zúčastnit z druhé strany a pozorovat to zkušenějším pohledem. Tentokrát tam byla i jedna novinka, a to hra, díky které se studenti naučili SCRUM vývoj. 

Při posledním Můžeš podnikat v Etneteře se studenti učili SCRUM hravou formou - skládáním vlaštovek.

Byla to velká zábava sledovat a věřím, že ještě větší zábava bylo se hry zúčastnit. Ke konci semináře jsem měl ještě možnost zájemcům povyprávět o mé zkušenosti z praxe v Etneteře a zodpovědět jim jejich otázky.

Tak zase příště?

Přečti si taky