AUTOR
Martin Holečko

Zdravé sezení neexistuje, postavte se k práci jako my – II. díl

Patnáct našich zaměstnanců experimentujících se stáním při práci na počítači si dobrovolně nechalo napíchnout v zasedačce žílu.

V prvním díle článku „Zdravé sezení neexistuje, postavte se k práci jako my" jsem popisoval, jak jsme se v Etneteře dostali od nesmělého oťukávání práce ve stoje až do bodu, kdy si polohovací stoly u nás našly pevné místo ve firmě a jejich použití je svobodnou volbou každého z firmy.

Už před zakoupením stolů jsme se rozhodli, že chceme naše zkušenosti se stáním při práci monitorovat a sdílet všem, které by tahle změna připadala zajímavá a zvažovali ji vyzkoušet.

Krev

...a pak tekla krev

No a v tuto chvíli přichází na scénu ona v titulku slibovaná krev. Nespokojili jsme se totiž se subjektivními pocity a dotazníčky, ale protože se rádi stavíme do role pokusných králíků a rádi analyzujeme tvrdá data, rozhodli jsme se jít o krok dál.

Zkumavka s krví

Jak jsem psal v úvodu, pozitivní dopady eliminace dlouhého sezení (tj. více než dvě hodiny v kuse) na lidský organismus se podle nejrůznějších lékařských studií neomezují pouze na problémy se zády. Zlepšovat by se měly také důležité metabolické pochody, které sezení už po půl hodině začíná vypínat a postupně tlumí až nule.

Ve spolupráci s MUDr. Tomkem, primářem neurologie Fakultní nemocnice v Praze Motole, jsme proto navrhli pilotní prospektivní klinickou studii, která bude sledovat vývoj parametrů kardiovaskulárního rizika randomizovaných jedinců. Sledovanými parametry jsou hodnoty krevního tlaku, klidové tepové frekvence a hodnoty krevních testů (lipidový profil) a jejich případná změna po třech měsících stání během pracovní doby. Po vyloučení vrcholových sportovců v tréninku a jiných pro studii nevhodných jedinců budeme sledujeme vzorek 15 zaměstnanců Etnetery. U všech účastníků bude provedena detailní vstupní osobní anamnéza dotazníkem a bude sledováno dodržování režimu (počet hodin stání denně) a případné relevantní změny v celkovém denním režimu během trvání studie.

Zkumavka s krví 2

Několik dní po závozu polohovacích stolů se tak jedna z našich zasedaček proměnila v ordinaci a za chlapáckého vtipkování příchozích s milou sestrou z Motola, proběhly úspěšně první náběry. Edita, naše sličná recepční se zase nově stala též oficiální firemní měřičkou tlaku.

Spolu s průběžnými záznamy časů stání a sezení, dále intenzity pohybové aktivity a klidového tlaku se tak výsledky krevních testů dostanou do patřičného kontextu celkové aktivity a kondice. Za 3 měsíce se už všichni těšíme na další návštěvu :)

O dalších zkušenostech se stáním v práci a průběžných výsledcích studie budu tady psát dále, příště bych se chtěl např. podívat více na to, jak, v čem a na čem při práci ve stoje u stolu stát. Pokud vás téma zajímá, přihlašte se do naší Google+ skupiny Neposeda a stay tuned.

Přečti si taky