AUTOR
Martin Holečko

Zdravé sezení neexistuje, postavte se k práci jako my – II. díl

Patnáct našich zaměstnanců experimentujících se stáním při práci na počítači si dobrovolně nechalo napíchnout v zasedačce žílu.

V prvním díle článku „Zdravé sezení neexistuje, postavte se k práci jako my" jsem popisoval, jak jsme se v Etneteře dostali od nesmělého oťukávání práce ve stoje až do bodu, kdy si polohovací stoly u nás našly pevné místo ve firmě a jejich použití je svobodnou volbou každého z firmy.

Už před zakoupením stolů jsme se rozhodli, že chceme naše zkušenosti se stáním při práci monitorovat a sdílet všem, které by tahle změna připadala zajímavá a zvažovali ji vyzkoušet.

Krev

...a pak tekla krev

No a v tuto chvíli přichází na scénu ona v titulku slibovaná krev. Nespokojili jsme se totiž se subjektivními pocity a dotazníčky, ale protože se rádi stavíme do role pokusných králíků a rádi analyzujeme tvrdá data, rozhodli jsme se jít o krok dál.

Zkumavka s krví

Jak jsem psal v úvodu, pozitivní dopady eliminace dlouhého sezení (tj. více než dvě hodiny v kuse) na lidský organismus se podle nejrůznějších lékařských studií neomezují pouze na problémy se zády. Zlepšovat by se měly také důležité metabolické pochody, které sezení už po půl hodině začíná vypínat a postupně tlumí až nule.

Ve spolupráci s MUDr. Tomkem, primářem neurologie Fakultní nemocnice v Praze Motole, jsme proto navrhli pilotní prospektivní klinickou studii, která bude sledovat vývoj parametrů kardiovaskulárního rizika randomizovaných jedinců. Sledovanými parametry jsou hodnoty krevního tlaku, klidové tepové frekvence a hodnoty krevních testů (lipidový profil) a jejich případná změna po třech měsících stání během pracovní doby. Po vyloučení vrcholových sportovců v tréninku a jiných pro studii nevhodných jedinců budeme sledujeme vzorek 15 zaměstnanců Etnetery. U všech účastníků bude provedena detailní vstupní osobní anamnéza dotazníkem a bude sledováno dodržování režimu (počet hodin stání denně) a případné relevantní změny v celkovém denním režimu během trvání studie.

Zkumavka s krví 2

Několik dní po závozu polohovacích stolů se tak jedna z našich zasedaček proměnila v ordinaci a za chlapáckého vtipkování příchozích s milou sestrou z Motola, proběhly úspěšně první náběry. Edita, naše sličná recepční se zase nově stala též oficiální firemní měřičkou tlaku.

Spolu s průběžnými záznamy časů stání a sezení, dále intenzity pohybové aktivity a klidového tlaku se tak výsledky krevních testů dostanou do patřičného kontextu celkové aktivity a kondice. Za 3 měsíce se už všichni těšíme na další návštěvu :)

O dalších zkušenostech se stáním v práci a průběžných výsledcích studie budu tady psát dále, příště bych se chtěl např. podívat více na to, jak, v čem a na čem při práci ve stoje u stolu stát. Pokud vás téma zajímá, přihlašte se do naší Google+ skupiny Neposeda a stay tuned.

Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky