AUTOR
Jan Nuc
10
.
5
2021
|
No items found.

Hvězdičky vládnou. Víme, jak zlepšit zpětnou vazbu a navýšit rating aplikací

Recenze a především počet hvězdiček v obchodech s aplikacemi často rozhodnou, zda uživatel klikne na tlačítko Instalovat nebo jde pryč. Přece jen, pokud nejsou s aplikací spokojení ostatní, proč bych měl být já? V Etneteře umíme vytvořit aplikaci tak, aby měla vysoké hodnocení v obchodech a zároveň co nejefektivněji pomoci nespokojeným uživatelům. A funguje to skvěle.

Představte si jakoukoliv aplikaci, kterou denně používáte. Pokud jste s její funkčností spokojení, tak nic neřešíte a zvesela ji používáte. Pokud ale něco nefunguje, často vám prostě nezbývá nic jiného, než prostě upustit páru v obchodě s aplikacemi, kde necháte nejen negativní recenzi a vzkaz vývojářům, ale dorazíte to ještě jednou či dvěma hvězdami. Vývojáři přitom mají e-mail podpory, kde je mohou s problémem kontaktovat, ale často se tak neděje, takže musí sami aktivně vyhledávat v recenzích feedback. A to není nijak zvlášť rychlé a efektivní.

Co když ale pro uživatele i vývojáře existuje lepší způsob komunikace? V Etneteře myslíme na to, aby byly spokojené obě strany. 

Chápeme totiž, že samotná výzva o poskytnutí zpětné vazby je otravná. V některých aplikacích na vás prostě „vybafne” okno s žádostí o feedback, které nezmizí, dokud ho neodkliknete. To ale podle nás není cesta. Prosba o feedback nemá rušit, proto ji vždy zakomponujeme přímo do prostředí aplikace. Aplikaci uživatel ohodnotí jen v případě, že on sám chce a pokud nechce, tak výzvu může jednoduše skrýt.

Má-li uživatel něco na srdci - stačí vždy jen kliknout. Pokládáme jednoduchou otázku, která má dvě odpovědi.

Jste s aplikací spokojen/a?

  • Ano, jsem.
  • Ne, nejsem.

První odpověď je samozřejmě ta nejlepší a můžeme jásat. Pokud je spokojen, zeptáme se, zda chce aplikaci také ohodnotit a když odpoví pozitivně, zobrazíme mu rovnou stupnici hvězdiček, aby nemusel z aplikace odcházet jinam. Máme ale i variantu, kdy do obchodu s aplikacemi uživatele přesměrujeme, aby hodnotil tam.

Druhý případ už je ale oříšek, protože je samozřejmě špatné, když něco nefunguje. Špatně pro uživatele i vývojáře.

Příklady

Ale i s tím můžeme pracovat. Nespokojenému uživateli rovnou nabízíme formulář pro kontaktování vývojářů, kde může popsat problém s aplikací. Vývojáři tak hlášení o problému dostávají v podstatě ihned a mohou na něm začít pracovat tak, aby jej příští aktualizace opravila. Je to tedy ta nejrychlejší cesta pro uživatele, který žádá opravu. Informace navíc nedostávají jen vývojáři, ale i klienti (vlastníci aplikace) a jejich produktoví manažeři.

Obě strany si tak přijdou na své. Uživatel se dostane rychle ke kontaktování podpory, vývojáři mohou ihned začít pracovat na nápravě a v obchodech s aplikacemi tak rychleji přibývají aktualizace tak, aby si aplikace vysloužila co nejvyšší možné ohodnocení. Navíc tímto řešením dokážeme oslovit i ty uživatele, kteří by do obchodu ohodnotit aplikaci vůbec nešli.

Jak se nám daří zvyšovat počet hvězdiček u aplikace jednoho z našich klientů:

Jak se nám daří hvězdičky zvedat
Chci s vámi spolupracovat
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Stáhněte si záznam zdarma
Děkujeme za Vaši zprávu. Co nejdříve Vás budeme kontaktovat.
stáhnout záznam
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.
Odebírejte náš newsletter
Děkujeme za Váš zájem.
Nastala chyba při vyplňování formuláře. Zkuste jej vyplnit znovu, nebo se nám ozvěte přímo uvedený email.

Přečti si taky