AUTOR
Petr Koláček

FrontKon pohledem našich frontedistů 👀

Chodíte rádi na konference? Pokud vám jde o reklamní trička, tužky a flashdisky, tak do Brna na FrontKon nejezděte. Chcete-li ovšem zažít den plný zajímavých přednášek a strávit ho mezi lidmi nadšenými do svého oboru stejně jako vy, tak jste na správném místě. Tři přednáškové sály, přes 30 přednášek, kafe a výběrové čaje připravované profíkem zdarma po celý den, to už je velké lákadlo.

Spolek Frontendisti existuje už od roku 2014 a jak se dočtete na jejich webu, jeho cílem je budovat a vzdělávat komunitu frontendových vývojářek a vývojářů. Od samého počátku organizují pravidelná setkávání v Praze, v Brně a nově občas i v Plzni.


Každou druhou středu v měsíci můžete zajít na micro konferenci nebo tzv. hospodský sraz. Čeká vás tam několik přednášek, jídlo, pití, ale hlavně plno frontendistů, kteří jsou zapálení pro diskusi problému a vždy ochotní poradit nebo si jen tak pokecat o novinkách či zajímavostech z oboru.


Frontendisti nejsou v pořádání komunitních akcí žádná ořezávátka. Velká konference FrontKon je tu ale poprvé. I když dva pokusy už tu v minulosti byly. V roce 2021 jako on-line event a o rok později jako speciální scéna v rámci mezinárodní konference WebExpo.


„Chceme i do budoucna zachovat FrontKon jako čistě komunitní akci“, řekl nám po konferenci zakládající člen spolku Frontendisti Břéťa Proft, kterého si můžete pamatovat i z Etnetera Core (dříve Etnetera), kde strávil několik let.


Jak to viděli frontendistky a frontendisti z Etnetery?

Petr Koláček

Na akce spolku Frontendisti chodím pravidelně už několik let. Několikrát jsem tam i přednášel. FrontKon beru jako logické vyústění jejich snah. Vždycky mě tam fascinovalo, že tam můžete oslovit kohokoliv a vždycky si s ním budete mít o čem povídat. Všichni máme podobné problémy, podobné zkušenosti a sdílet to s někým dalším je k nezaplacení. FrontKon v tom samozřejmě nebyl výjimkou.



Ondřej Pittl

Letošní FrontKon pro mě nebyla první událost Frontendistů, jíž jsem se zúčastnil a vlastně ani první FrontKon – vzdělával jsem se i na prvním ročníku v online formátu. Ten se však nemůže s letošním ročníkem srovnávat. Potkat se face to face se známými tvářemi, lidmi, s nimiž roky spolupracuji a znám jen z e-mailové korespondence, špičkami v oboru, bývalými kolegy i těmi současnými a především s přáteli, dodalo události úplně jiný rozměr a probudilo pomaličku skomírající zápal. Přesně tento kopanec jsem potřeboval a těším se na další příjemné shledání.


Anička Štampferová

Konferenci jsem si velmi užila. Bylo skvělé znovu vidět tváře z meetupů, ať už to byli Frontendisti nebo ReactGirls.

Souhlasím s kolegy, že je silně inspirující vidět na jednom místě stovky nadšených frontendistů a frontendistek, jak přednáší a diskutují o různých tématech.

Pro mě osobně byl highlight FrontKonu okamžik, kdy jsem mohla vidět Romana Hrašku naživo. Jeho videa mi pomohla položit základy mé vývojářské kariéry a donutila se zamyslet nad tím, kam jsem v ní již dospěla a kam směřuji.


Určitě to nebyla poslední akce Frontendistů, na které jsem byla.


Honza Kozánek

Letošní FrontKon byl mou první konferencí, avšak určitě ne poslední. Osobní účast je úplně jiný šálek čaje, než je čtení si článků on-line. Setkání se se známými tvářemi a dalšími kolegy z oboru, kteří sdílejí stejné nadšení pro obor frontendu, je velmi motivující.


Témat bylo velké množství, od těch hodně technicky zaměřených, až po obecné, netechnické. Každý si mohl najít to, co je mu nejbližší, i když často to bylo složité rozhodování.


Pokud bych měl ale vybrat jeden okruh, který ke mně nejvíce promlouval, tak je to téma osobního rozvoje. Být dobrým vývojářem totiž není jen o tom napsat funkční kus kódu. Skvělého vývojáře od toho dobrého poznáte díky jeho snaze, schopnosti dobře mezilidsky komunikovat a chuti učit se nové věci (kterých je spousta). To je podle mě k nezaplacení a nemělo by se na to zapomínat.


Nemohu se dočkat jaká další témata přinese příští ročník a účast příští rok mohu jen doporučit. Konference je vhodná pro každého, nehledě na senioritu.


Přečti si taky