AUTOR
Jan Pastyřík
22
.
6
2010
|

Virtualizace PC aneb více operačních systémů najednou

Už vás také potkala potřeba ozkoušet novou aplikaci na jiném operačním systému, nebo se jen ze zvědavosti podívat, jak nový systém vypadá? Pokud ano, řešení je k dispozici více.

Klasickou metodou je reinstalace PC na nový systém a následná konfigurace. „Příjemná“ práce na několik desítek hodin: optimalizování a instalace podpůrného software, tak aby bylo možné nový systém užívat naplno. Cesta zpět je stejně složitá a mnohdy i nemožná.

Co kdyby ale šlo mít systém nainstalovaný souběžně s tím, co právě užívám? Inu, tato metoda je také možná. Většina současných operačních systémů umožňuje tzv. duální instalaci. To znamená, že na svém PC budeme mít nainstalovány dva operační systémy (nebo i více) a při zapnutí se zvolí, který z nich se zapne. Poměrně šikovná metoda, která ovšem vyžaduje restart PC s každým přepnutím systému.

Existuje tedy nějaká metoda, která by byla ještě jednoduší? Ano, právě metoda virtualizace PC, která umožní spuštění libovolného operačního systému v již zapnutém počítači. O této metodě si teď povíme více.

Hardwarové požadavky

Pro spuštění a užívání virtuálních systémů je potřeba vlastnit základní desku, která virtualizaci podporuje. Dá se říci, že většina základních desek (včetně notebooků) metodu podporuje, ale je nutné tuto možnost zapnout v BIOS nastavení (volba Virtual VM nebo Virtual machine).

Další poměrně důležitou součástí PC by měla být velká operační RAM paměť. Zde je logické minimum 2 GB – to ovšem závisí hlavně na plánovaném operačním systému. Pokud budeme užívat virtuálně MS DOS, tak paměti může stačit 1 GB celkem, pokud ovšem počítáme s Windows Vista nebo 7, tak 2 GB je minimum.

Posledním požadavkem je harddisk s minimálně 10 GB volného místa. Bohatě postačí i externí disk nebo flash karta. Virtuální systém není nutné instalovat na hlavní disk.

Softwarové požadavky

Pro spuštění druhého systému ve virtuálním prostředí je nutné na operační systém nainstalovat softwarovou aplikaci, která umožňuje konfiguraci a vytvoření virtuálního prostředí. Uživatelé systémů Windows mají k dispozici několik aplikací:

VMware Workstation
Univerzální systém pro virtualizaci všech operačních systémů z MS Windows. Tato aplikace netrpí žádnou poměrně dramatickou chybou, která by virtualizaci ovlivňovala. Ovšem s rychlostí to žádná sláva není.
Cena: +/- 3 900,-

Microsoft Virtual PC
Přímé řešení od společnosti Microsoft určené na virtualizaci primárně ostatních operačních systémů od této společnosti. Osobně se mi toto řešení užívá nejlépe. Rychlost je poměrně slušná a žádné problémy s užíváním jsem nepocítil.
Cena: Freeware

Parallels Workstation
Poměrně slušná kopie aplikace VMware Workstation. Rychlost a funkce je dle diskuzí hodnocena poměrně dobře. U této aplikace je ovšem znám prohřešek, a to nepodporování USB zařízení, a je určená primárně na 32-Bitové systémy.
Cena: +/- 1 700,-

VirtualBox
Levné a jednoduché řešení, které umožňuje virtualizaci běžných operačních systémů. Rychlost řešení je průměrná a chybovost je nízká.
Cena: freeware

Osobně mám nejlepší zkušenosti s řešením Microsoft Virtual PC, které užívám k virtualizaci Windows Vista a Windows 7.

Konfigurace

Prvním krokem je stažení a instalace balíčku do systému. Poté je nutný restart a povolení funkce VM machine v BIOSU. Následně po zapnutí PC je možné spustit aplikaci. 

Po spuštění je možné provést manuální nastavení vlastností pro nové virtuální prostředí, nebo užít služby konfiguračního průvodce, který usnadní základní konfiguraci. Prostředí je poměrně intuitivní a přehledné. Pokud se později ukáže, že nastavení není úplně ideální, lze jej dodatečně změnit – to je poměrně důležitá vlastnost.

Instalace

Pro instalaci virtuálního systému můžeme užít jak legální CD/DVD se systémem, tak stažený obraz disku (ISO) s instalačním CD (např. Microsoft Windows 7 trial) - pokud užíváme obraz disku, není nutné jej nejprve vypálit, ale stačí jej připojit jako virtuální disk. Poté je možné virtualizaci spustit a pustit se do instalace.

Ovládání a virtuální HW

Virtuální systém se ovládá běžným způsobem. Pokud je třeba opustit obrazovku virtuální stanice zpět do domovského systému, je třeba stisknout pravý Ctrl a poté je možné přesunout kursor mimo obrazovku. Pro virtuální PC je vytvořen systém imaginárního HW, který je k dispozici. V konfiguraci je možné vše libovolně nastavit včetně přístupu k síti a internetu.

Pokud je potřeba pracovat s daty uloženými na pevném disku hostujícího PC, je nutné nastavit sdílené složky, a tím disky připojit. Ostatní činnost je naprosto shodná s běžnou instalací.

Přečti si taky