AUTOR
Kristýna Pilná
4
.
7
2016
|

IoT Challenge: kdo ovládne DemoDen?

Úterní podvečer. Je naraženo a náš HUB se zaplňuje. Začíná DemoDen, vyvrcholení soutěže IoT Challenge. Na pódiu se za chvílí vystřídá devět týmů, aby představily svoje IoT udělátka, která v posledních pěti týdnech vymyslely a vytvořily. Závěr večera? Nechoďte se v práci zašívat na záchod. Oni vás vidí!

Dejte si frappé nebo zázvorovou limonádu a pohodlně se posaďte. Náš miniseriál o IoT Challenge jde do finále! V jeho prvním díle jsme představili koncept a pravidla soutěže, ve druhém pronikli do hlav jednoho ze soutěžících týmů. Dnes se pod lupou podíváme na DemoDen a výsledky celé soutěže. Pokud v letním parnu nemáte na čtení náladu, šetřete síly zhlédnutím videa. Zachycuje všechny týmy & jejich vynálezy v plné parádě!

Obsazená neobsazená

Prezentace zahajuje tým Ai Mitler nemilosrdným útokem do vlastních řad. Firmy Etnetera Group sdílí zasedačky, které pohodlně rezervujeme prostřednictvím Google kalendářů. Pokud není všude plno. Alespoň kalendářně. Při bližším pohledu na offline realitu často zjistíte, že kalendářoví okupanti se často přesunuli jinam, aniž by rezervaci zrušili a uvolnili místnost. To se stává nejčastěji u pravidelných porad a statusů.

    Jirka Štěpán z Etnetery Activate si získal obecenstvo vlastní verzí populární scénky z Pádu Třetí Říše. Věta “Zůstanou tu jen ti, co umějí používat Google kalendář,” se okamžitě stala součástí místní lidové slovesnosti.  

Kromě hitparády “bookovacích hříšníků” nabízí tým i řešení v podobě senzorů, které dokáží rozpoznat, jestli je zasedačka obsazená nebo ne.

Věděli jste, že během hodinové porady se teplota v místnosti zvedne o 2°C?

Obsazenost měří také tým BlackBox. Tentokrát se však nejedná o zasedačky, ale plechové skříňky sportovců, další nedostatkové zboží. Živá demoukázka nemůže probíhat přímo v HUBu a prostor dostává živý vstup neohrožené repotérky Kristýny z IoTCha TV přímo od skříněk.

    Nervozitu z technických obtíží spolehlivě odboural prezentující Mário, který Skype spojení otevřel větou: „Zdravíme Kristýnu do zadního traktu.” Marně už vysvětloval, že naráží na umístění skříněk v rámci Etneterie.  

Revoluce v hlasování. Nejenom v něm!

Na scénu nastupuje tým Balotado. Jeho vynález nalezne reálné uplatnění už v závěru večera, kdy je nutné zajistit hlasování lidu. Dřív jsme používali online ankety, pak se ale dalo pár chytrých hlav dohromady (a není náhodou, že těch pár chytrých hlav se sešlo v Etnetera Activate) a navrhlo elegantní řešení, které pro hlasování využívá čtečku RFID čipů pro vstup do našich prostor.

Opravdovou senzaci a zděšení zároveň vyvolají Inženýři z NDR, které podrobili zkoumání záchodové kabinky. V každodenním boji za čistý kód se nechceme zdržovat výpravami na toaletu, které končí frustrujícím poznáním, že všechny kabinky jsou momentálně plné. Při implementaci WC monitoru můžeme kapacity zkontrolovat online (případně si vyžádat push notifikaci ve chvíli, kdy se kabinka uvolní). Plusové body si tým získává i tím, že obal zařízení vytiskl na naší 3D tiskárně a navrhnul projektu také vkusné logo.

    Zábavnou externalitou byla získaná data: podívejte se, ve kterou hodinu dosahuje návštěvnost toalet vrcholu nebo kolik minut trvala dnešní nejdelší návštěva. Znepokojivé výsledky žen jsou dány slušností autorů, kteří si nedovolili navštívit dámské toalety a instalovat zde svojí moudrou krabičku.  

Pomyslnou cenu sympatie si odnáší převážně ženský tým Püp, Trautenberryk krade dříví!, ve kterém byste programátora hledali marně. Holky vdechují život polštáři a částečně zprovozňují real-life slackbota. Těšíme se, až svoje dítě vychovají k plné funkčnosti jako kolegové z redpepper.

    Úsměv Slackbot zdědil po své hrdé mamince Zuzce Murgašové.  

Jízdní kolo do kapsy

Prozaičtějším starostem se věnoval tým Patamatů. Rádi byste jezdili po městě víc na kole, ale bojíte se ho nechávat, byť zamčené, na ulici? Chytré spojení GPS a akcelerometru může problém vyřešit. Při nežádoucí manipulaci s kolem vám jejich zabezpečovací řešení Bi-Fi (Bicycle Finder) okamžitě pošle notifikaci prostřednictvím mobilní aplikace. Pokud nejste v tu chvíli poblíž, můžete pohyb kradeného kola vysledovat na mapě.

    Archetypální zloduch demonstruje spuštění Bi-Fi při odcizení kola.  

V ryze praktické rovině jsme zůstali s týmem TBA. Je pozoruhodné, že se vydal stejným směrem jako projekt WC monitor. Pokud nepatrně zaostává v technickém provedení, jako náplast nabízí přehlednější uživatelské rozhraní. Oba týmy už se baví o spojení a dotažení plnohodnotného produktu. Z reakcí publika soudíme, že bude vysoce poptávaný.

Prezentace se pomalu chýlí ke konci. Předposlední tým může být hezkým doplňkem záchodového monitoringu. Hoši z E-teamu představují inteligentní zrcadlo. Samozřejmě ví, kdo je v Etnetera Group nejkrásnější. Při spojení s mobilním telefonem ve vaší kapse pak bude zobrazovat personalizované informace: kdy vám jede autobus nebo co mají k obědu v restauracích v okolí.

Zrcadlo

Koukni na ty rybičky! Ale online.

Celou přehlídku završuje tým Fishberry Pie. Nejsme jediná kancelář, ve které najdete akvárium s rybičkami. Jako jediní se ale můžeme pochlubit automatizovaným krmením, měřením teploty a pH čidlem, které se ukázalo nevhodné pro dlouhodobý pobyt ve vodě, vlastním responzivním webem, Twitterem a streamem na Youtube. Plány tvůrců byly ještě odvážnější, ale pro každý dílčí neúspěch měli pánové tak osobité vysvětlení a z něj plynoucí ponaučení, že jsme jim všechny nedostatky rádi odpustili.

    Na fotce nevidíte obyčejné hotdogy. Jedná se o speciální druh: iotdogy!  

And the winner is ….

Zahajujeme hlasování. IoT prototypy bojují o přízeň 71 diváků. Diváci o pivo. S koncem pauzy všichni netrpělivě očekávají vyhlášení soutěže. V sále se setmí a na pódium nepřichází organizátoři, ale tajemná zahraniční hvězda. Jean-Michel Jarre, velký experimentátor a otec elektronické hudby, rozjíždí svou pompézní show s lasery. Mladší ročníky sice neznají jeho minulost, přesto si je svými loknami, energickým vystoupením a francouzským šarmem snadno získává.

    Ani vývojářská firma nesmí zapomínat na kulturu. Laser, dým a elektro. Všimněte si oddaného fanouška v pravém dolním rohu fotky.  
Jarre

Naše vzácná hvězda rovnou zůstává na pódiu a postupně rozlepuje obálky se jmény oceněných. Zvláštní cenu za pohotovost získává projekt Ruská ruleta aka Hlasovátko, díky kterému jsme se vyhnuli hlasovacím urnám a manuálnímu sčítání lístků. Cena pořadatelů putuje Chytré zasedačce, která řeší reálný problém každé větší firmy. O hlavní ceně, zájezdu na mezinárodní konferenci o IoT v Berlíně, rozhodli diváci. Těžko říct, jestli o úspěchu rozhodla reálná potřeba, působivá prezentace nebo odvaha pustit se do kontroverzního tématu, ale s jasným náskokem vítězí tým Inženýři z NDR a jejich WC monitor.

Výsledky
    Vítězný tým Inženýrů z NDR se raduje z úspěchu a přemýšlí, jestli zářijová konference proběhne v západní nebo východní části Berlína.  

Co bude dál?

Pořadatelé experimentu i týmy si po úspěšném vyčerpávajícím DemoDni dali pár dní oddech. Týmy logicky začínají řešit, zda své prototypy zkusí dotáhnout. Jednotlivé firmy z Etnetera Group se rozhodují, zda rozvinutí některého z projektů nepodpoří. A pořadatelé? Nadšeni z účasti, výsledků i z reakcí na tuhle výzvu přemýšlí, jak vzniklé momentum a nabrané zkušenosti dál rozdmýchávat, a spřádají plány na další podobný experiment, tentokrát v oblasti…radši se nechte překvapit.

 

 

Přečti si taky